- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 meseci ranije by Jakšić Kosovka.
-
AutorČlanci
-
07.06.2024 u 11:09 #587189Jakšić KosovkaUčesnik
Koze u periodu mlečnosti proizvode 10 -20 puta više mleka u odnosu na svoju telesnu masu. Podnose različite uslove držanja, dosta je skromna u pogledu ishrane, pa je zato i zovu sirotinjskom kravom. Pravilnom ishranom i u dobrim uslovima držanja one daju 800 do 1000 litara mleka. Kozje mleko je po svom sastavu veoma slično kravljem. Bogatije je kalcijumom i fosforom. A sadrži i više masti i proteina od kravljeg. Zato na tržištu kozje mleko i proizvodi od njega postižu bolju cenu od kravljeg.
Sastav kozjeg mleka ( sanska rasa koza):
Voda 87,25%,
Suva materija 12,75%
– mast 3,80 %
– laktoza 4,80%
– pepeo 0,65%
– belančevine 3,50%
Kozje mleko je svarljivije od kravljeg. U organizmu čoveka se vari za 20-40 minuta, a kravlje na manje od 4 sata. Kozje mleko se preporučuje u ishrani dece i bolesnika, jer je posebno bogato kalcijumom, Većina ljudi dobro podnose kozje mleko, ali mnogi ga ne koriste zbog specifičnog mirisa i ukusa. Kada se koze gaje u čistim kozarnicima, ako se hrane hranivima koja ne utiču na miris mleka (silaža) i ako se muža obavlja po propisu mleko neće imati promenjen miris i ukus. Kozje mleko se preporučuje u ishrani odojčadi i odraslih koli boluju od različitih oblika alergija. Od kozjeg mleka se proizvode različite vrste sireva koji su vrlo cenjeni i postižu više cene na tržištu zbog posebnih karakteristika ukusa.
Kosovka Jakšić dipl.ing.polj.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.