Proizvodnja krme jarog stočnog graška

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517248
    Nikoletić Miloš
    Učesnik

      Stočni grašak, u ovom slučaju jari treba da seju svi koji se bave stočarstvom, zato što ga mogu koristiti kao zelenu masu, silažu i na kraju kao seno ali je važno reći da se teško suši. Važna mu je karakteristika da se može sejati na parcelama koja su slabijeg kvaliteta. Podnosi čak i kiselija zemljišta sa ph do 4,7. Zato se i seje na zemljištima koja ne odgovaraju lucerki i crvenoj detelini. Na taj način, njegovom setvom na tim manje kvalitetnim zemljištima dobijamo jedan od najeftinijih i najkvalitetnijih oblika kabaste stočne hrane.
      Kao zelena krma ili senaža, što nas ovde interesuje je značajna po tome što je po svom fizičko-hemijskom sastavu ta krma je vrlo slična lucerki .
      Dobar predusev su mu strna žita. Rano napušta parcelu, ostavlja je rastresitu i omogućava postrnu setvu. Pošto napušta zemljište obogaćeno azotom odličan je predusev svim ratarskim usevima, osim mahunarkama. Ne sejati ga u monokulturi i vratiti ga na istu parcelu nakon 4-5 godina
      Osnovna obrada se radi na dubini do 25 cm, za jaru proizvodnju, najbolje je da se to uradi od kraja jeseni do početka zime.
      Zajedno sa osnovnom obradom uneti u zemljište 2/3 fosforovih i kalijumovih đubriva po preporuci dobijenoj nakon agrohemijske analize zemljišta. Ako ona nije urađena, okvirno može se reći da se upotrebi 30-50 kg/ha azota, 70-80 kg/ha fosfora i 80-120 kg/ha kalijuma. Po 1/3 fosforovih i kalijumovih đubriva i sav azot uneti predsetveno.
      Predsetvenu pripremu uraditi do sedam dana pre setve na dubinu 8-10 cmi pri tome dobro poravnati zemljište, koje je mrvičaste strukture, kako bi nicanje bilo ujednačeno , a i kasnije sama kosidba urađena kvalitetno
      Setvu uraditi u prvim mogućim rokovima za ratarstvo , a to je obično krajem februara pa do polovine marta na dubinu od 4-6 cm , žitnim sejalicama sa količinom semena koja je preporučena od proizvođača istog, a opšta je preporuka od 150-160 kg/ha. Kao potporni usev koristi se najčešće jari ovas u količini od 15-20 %. U setvi koristiti isključivo deklarisano seme.
      Ako se upotrebljava u ishrani stoke kao zeleno krmivo kosi se u fazi od sredine pa do punog cvetanja i formiranja prvih mahuna. Tada se dobija najkvalitetnija zelena krma, a kada je prisutan potporni usev pre klasanja istog. Kad imamo nameru da ga siliramo kosimo ga u fazi mlečno-voštane zrelosti sa procentom suve materije od 25-28%. Prinosi su od 30-50 t/ha zelene mase.
      Na kraju treba reći da dobro koristi akumuliranu zimsku vlagu i prolećne padavine, da gustom setvom i brzim porastom onemogućava ili smanjuje značajno prisustvo i razvoj korova i da ga to pored svih gore navedenih koristi svrstava u biljku koju treba svake godine ubaciti u plan setve.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.