Proizvodnja mesa kunća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517322
    Vidojković Ivanka
    Učesnik

      Главни производ који се добија гајењем кунића је месо . Месо кунића је фине зрнасте грађе, бисернобеле боје, с танким слојем масног ткива. Садржи висок проценат беланчевина, витамина Б комплекса и минерала. Има велику храњиву вредност, лако је сварљиво и садржи мало масти.
      Састав и квалитет меса зависе од расе, пола, старости, начина држања и начина исхране. Товни кунићи за 1 кг прираста утроше од 3,25 до 4,5 кг хране. Клањем и обрадом кунића тежине од 1,3 до 2,7 кг ( старости око 12 недеља ), добијају се трупови тежине од 0,80 до 1,80 кг.
      Исплативост производње зависи од продуктивности расплодних кунића, производности младих кунића и продаје производа.
      Расе кунића које се користе за производњу меса су крупног оквира, мирног темперамента и достижу масу до 10 кг. У ове расе спадају белгијски оријаш и француски овнолики кунић. У расе за добијање квалитетног меса спадају и калифорнијски и новозеландски кунић, као и хибриди добијени укрштањем ове две расе.

      Коришћена литература: Антун Гјурић – Кунићарство
      Иванка Видојковић дипл. инг. Сточарства

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.