- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 11 meseci ranije by Joksić Goran.
-
AutorČlanci
-
09.08.2019 u 15:29 #515548Joksić GoranUčesnik
Kada se vrši procena indikacije kvaliteta nesa ovaca mora se imati u vidu da kvalitet mesa ovaca zavisi od tipa ovaca. Najbolji kvalitet ima tip ovaca za meso koji se odlikuje fiziološkom tovnošću. To msso je mekše i ukusnije od drugih tipova ovaca. Zatim, zavisi od rase kojoj grla pripadaju. Unutar svake rase i kombinacije ukrštanja kvalitet mesa zavisi od kategorije. U tom pogledu kvalitet mesa zavisi od mase tela, starosti grla i stepena utovljenosti.
Pri proceni indikacije kvaliteta, posebna se pažnja obraća na odnos mase tela i starosti grla kod kategorije jagnjadi sisančadi i kategorije starije jagnjadi. Mlađa grla veće mase tela imaju bolji odnos mišićnog tkiva u odnosu na masno i koštano tkivo i bolji kvalitet mesa u odnosu na starija grla koja imaju manju masu tela.
Indikacije kvaliteta se ocenjuju kao vrlo povoljna, povoljna, osrednja i loša-gradiraju se u 4 stepena. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.