Problemi prilikom otkupa višnje u Jablaničkom upravnom okrugu i moguća rešenja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517040
    Mitić Aleksandar
    Učesnik

      Višnja je posle šljive vodeća voćna vrsta u strukturi voćarskih kultura u Jablaničkom okrugu. Kampanja berbe ove voćne vrste je nekada trajala nekih 30 dana međutim zbog globalne promene klimatskih ( vremenskih ) parametara taj rok se smanjio na nekih 15 do 20 dana. Ovaj mali vremenski rok je veoma otežavajući faktor kvalitetne kampanje berbe i skladištenja ove sirovine. Problem otkupa ove voćne vrste je još teži što sa berbom višnje koja traje počinje i berba maline što dovodi do zagušenja skladišno – prerađivačkih kapaciteta, nedostak radne snage i u mnogome učestalost pojave nevremena. Ovaj problem je sve veći iz godine u godinu a naročito se je odrazilo ove godine, gde je višnja u dobrom delu ostala na drvetu, neubrana što je postaklo širenje određenih štetočina ( Drozophila suzukii ) i druge gde je broj jedinki u znatnom uvećanju na ovom terenu ( izvor: PIS – Srbije ), i moguće da ugrozi ozbiljno voćarsku proizvodnju u narednom periodu. Iz ovih razloga problem mora da se rešava na poljoprivrednom gazdinstvu, jačanjem čvrstine ploda adekvatnom upotrebom đubriva kroz fenofaze razvoja ploda ( Bor, Kalcijum, Magnezijum, Cink i drugi mikro elementi ), sigurnom zaštitom ( Botritis cinerea ) i pravovremenom berbom ne previše ranom ( rujni plodovi ispod 14 suve materije ) a ni prezrelom berbom za skladištenje u komore. Takođe problem se rešava i na otkupnom mestu i to tačnom objavljenom cenom i parametrima za I klasu i za II klasu sa svim parametrima: sortnom čistoćom, kalibracijonom velićinom ( 16 – 18 mm) bez pimesa lišća, peteljke i drugih nečistoća. Kao u obavezno obučenost lica koja vrše otkup i poznavanje pomoloških parametara plodova. I da bi se trajno rešio problem u celom lancu veoma je bitna organizacija prijema robe u hladnjači prijem – istovar i duboko zamrzavanje. Hladnjače moraju da imaju odekvatan prijem kapacitetu, dubokog zamrzavanja i kontinuiran priliv sirovine adekvatno datoj ambalži. Ambalaža za otkup mora biti čista oprana bez nečistoća, zdrava i ako je težina neto gajbice p.v.c 1/12 mora imati 12 eventualno i 13 pa čak i 14 kg ali ne 15 pa čak i više kilograma, ta višnja curi i brže fermentira i lošijeg je kasnije kvaliteta. Često višnja koja se ubere dok se zamrzne prođe i više od 24 h, što nije dobro. Isto tako mora se znati cena otkupa proizvoda na početku berbe a ne na kraju. Bitno je da cena I klase kao i druge bude ista od početka do kraja kampanje berbe i neće biti zagušenja otkupnih kapaciteta a kvalitet proizvoda će se održati i biti na visokom nivou. Kordinacija hladnjača – otkupljivača – proizvođača je uspeh na opšte dobro svih u lancu. Jer jedno diktira drugo, ne dozvolimo da krčimo tek podignute zasade već one koji su stari u fiziološkom odumiranju. Negujmo sa pažnjom da se svima isplati. Ne gledajmo kratkoročno na jednu godinu gledajmo dugoročno. Puno zdravlja jer jedni bez drugi nemožemo.

      Savetodavac iz voćarstva i vinogradarstva mr Aleksandar Mitić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.