Privredni značaj ovsa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #599776
    Knežević Jovana
    Učesnik

      Ovas ima veliki privredni značaj  zahvaljujući zrnu koje poseduje energetske i hranljive vrednosti, pa je nasao primenu  kako u ishrani domaćih i gajenih životinja, tako i u ishrani ljudi.
      U prehrambenoj industriji koristi se oljušteno zrno, celo ili samleveno. Posebnim postupkom od oljuštenog zrna dobijaju se pahuljice koje se mogu koristiti kao dodatak jelima, ali i kao prehrambeni proizvod koji je pogodan za ishranu dece i odraslih osoba. Od samlevenog zrna se dobija brasno koje pomesano sa psenicnim i ražanim koristi se za spravljenje hleba kao i spravljenje raznih pekarskih i poslastičarskih proizvoda.
      U narodnoj medicini, ovas je poznat po svojoj lekovitosti i u tu svrhu koristi se zrno, voda posle kuvanja zrna, sveža biomasa i slama posle žetve. Zahvaljujući sadržaju vitamina i mineralnih soli koje zrno sadrži, ovas ima značaj i u dijetalnoj ishrani.
      U ishrani domaćih zivotinja koristi se zrno ovsa za spravljenje koncentrovane stočne hrane, a zelena nadzemna masa je odlična voluminozna hrana za domaće zivotinje preživare. Biomasa može se koristiti kao sveža ili u vidu slame koja zbog hranljive vrednosti se vise koristi kao stočna hrana, manje kao prostirka. Slama se koristi i kao sirovina u daljoj industrijskoj preradi.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.