- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 23 sati, 35 minuta ranije by Knežević Jovana.
-
AutorČlanci
-
27.12.2024 u 14:14 #599776Knežević JovanaUčesnik
Ovas ima veliki privredni značaj zahvaljujući zrnu koje poseduje energetske i hranljive vrednosti, pa je nasao primenu kako u ishrani domaćih i gajenih životinja, tako i u ishrani ljudi.
U prehrambenoj industriji koristi se oljušteno zrno, celo ili samleveno. Posebnim postupkom od oljuštenog zrna dobijaju se pahuljice koje se mogu koristiti kao dodatak jelima, ali i kao prehrambeni proizvod koji je pogodan za ishranu dece i odraslih osoba. Od samlevenog zrna se dobija brasno koje pomesano sa psenicnim i ražanim koristi se za spravljenje hleba kao i spravljenje raznih pekarskih i poslastičarskih proizvoda.
U narodnoj medicini, ovas je poznat po svojoj lekovitosti i u tu svrhu koristi se zrno, voda posle kuvanja zrna, sveža biomasa i slama posle žetve. Zahvaljujući sadržaju vitamina i mineralnih soli koje zrno sadrži, ovas ima značaj i u dijetalnoj ishrani.
U ishrani domaćih zivotinja koristi se zrno ovsa za spravljenje koncentrovane stočne hrane, a zelena nadzemna masa je odlična voluminozna hrana za domaće zivotinje preživare. Biomasa može se koristiti kao sveža ili u vidu slame koja zbog hranljive vrednosti se vise koristi kao stočna hrana, manje kao prostirka. Slama se koristi i kao sirovina u daljoj industrijskoj preradi. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.