Priprema zemljišta za setvu kukuruza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
    admin
    Učesnik

Da bi kukuruz dao visok prinos traži duboka, plodna, strukturna, slabo kisela do neutrana zemljišta, koja imaju dobar vodno vazdušni i toplotni režim. To su zemljišta tipa černozema i dobra aluvijalna zemljišta. Pored ova dva tipa zemljišta kukuruz se gaji i na zemljištima koja mu ne pružaju optimalane uslove za razvoj, što je čest slučaj na parcelama ispod Save i Dunava.
      Posle obavljene setve nema ispravke. Nema promene i biranje bolje parcele, nema primene plodoreda, nema primene mineralno kompleksnih đubriva, nema osnovne obrade zemljišta na preporučenu dubinu i nema kvalitetno urađene predsetvene pripreme zemljišta. Ako nismo primenili bilo koju radnju od gore navedenih, u problemu smo. Takođe više nema promene hibrida i preporučenog broja biljaka po jedinici površine. Šta smo i kako posejali pokazaće se.
      Da bi samu setvu kukuruza uradili pravilno, neophodno je da osnovnu obradu zemljišta uradimo na vreme i na dubinu koja se traži. Optimalno vreme izvođenja osnovne obrade zemljišta za kukuruz je tokom jeseni i kraj jeseni početak zime. Preporučena dubina osnovne obrade zemljišta za kukuruz je do 30 cm.
      Poštovanjem gornjih mera mi stvaramo uslove da sačuvamo većinu vlage iz jesenjeg- zimskog perioda, da zemljište popravi vodno vazdušni i toplotni režim zemljiša, kao i da indirektno se poboljša mikrobiološka aktivnost.
      Takođe mi bi trebalo da sa osnovnom obradom zemljišta unesemo u zemljište i preporučenu količinu mineralno kompleksnih đubriva koja je pre osnovne obrade ravnomerno raspoređeno po površini parcele.
      Tokom zime mi poravnavamo neravnine na površini parcelei zatvoramo brazdu kako bi sačuvali zimsku vlagu.
      Predsetvenom pripremom zemljišta mi stvaramo uslove da se seme položi na tvrdu posteljicu, a iznad da bude mek pokrivač.Time omogućavamo semenu da dođe do neophodne vlage i vazduha. Isto tako predsetvenom pripremom omogućavamo i pravilnu primenu i puno delovanje herbicida i uništavanje izniklih korova .
      Sve ovo je moguće ako je površina parcele poravnata i to nam onda omogućava da setvu i zaštitu od korova uradimo kvalitetno.
      Samu predsetvenu pripremu zemljišta obavljamo sa mašinama koje imaju najmanji broj prohoda i koje najmanje gaze i sabijaju zemljište. Vreme izvođenja predsetvene pripreme zemljišta je sedam do deset dana pre setve. Poštovanjem vremena izvođenja predsetvene pripreme zemljišta mi smanjujemo isparavanje iz zemljišta i čuvamo vlagu
      Pri izvođenju upredsetvene pripreme zemljišta ne bi trebalo izazivati nepotrebno sabijanje zemljišta i to treba i poštovati.
      Opšta je preporuka da se za izvođenje predsetvene pripreme zemljišta koriste setvospremači.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.