- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 2 meseci ranije by Janjić Snežana.
-
AutorČlanci
-
08.11.2022 u 16:48 #523997Janjić SnežanaUčesnik
Zima je na pragu ,zato je potrbno pripremiti stabla voća da uspešno prebrode zimsko mirovanje.U stablima se dešava čitav niz procesa kojima se voćke prilagođavaju periodu mirovanja.
Nakon berbe,u voćnjaku odmah treba početi radove,čiji je cilj da se stablo što bolje pripremi za prezimljavanje ,smanji broj prezimljavajućih štetočina i raznih patogena.Ispod kore,ranama na granama,u opalim plodovima kao i lišću ,prezmljvaju različite forme štetočina i patogenih organizama (jaja,larve,lutke,spore….).
Sve opale plodove sa zemlje ,potrbno je pokupitii ukloniti jer služe kao skolonište za prezimljavajuće forme štetočina .Na stablima se takođe može uočiti zaostali plodovi,sasušeni i smežurani koje nazivamo mumificirani plodovi.Njih je takođe potrbno ukloniti sa stabala i iz voćnjaka da ne bi bili izvor zaraze u sledećoj godini.Opalo lišće.takođe ,može da posluži kao sklonište za mnoge parazite i štetočine.
Pošto voćnjaci ,u jesen,produkuju velike količine lišća,od njega se može napraviti kompost,a za godinu dana može se dobiti odličan material za malčiranje voćnjaka.
Zatim je potrbno pregledati sva stable u voćnjaku i izvršiti po potrbi sanacionu rezidbu.Takvom rezidbom se sa stabala uklanjaju sve polomljene ,suve,oštećene i zaražene grane.
U ovom periodu se obavlja i đubrenje voćnjaka zgorelim stajnjakom i đubrivima koja sadrže fosfor i kalijum.
Oko stabala se postavljaju lovni pojasevi napravljeni od kartona,grubih tkanina.Pojaseve u toku zime treba obilaziti i unuštavati štetočine koje su se tu sakrile.Postoje i specijalne lepljive trake za stablo na koje se hvataju štetočine.Takođe je potrbno zaštititi mlada stable i to mrežicama protiv glodara koje zimi mogu naneti velike štete.
Na starijim stablima treba četkom ukloniti koru koja se ljušti i služi kao sklonište za mnoge štetočine.Tim postupkom uklanjaju se i lišajevi i mahovine kojih ima na deblu.Uporedo sa četkanjem može se sprovesti i dezinfekcija kore stable rastvorom pepela i sapuna.Uzme se 200-300 grama pepela,5 grama sapuna i prelije sa 1 litar vruće vode.Meša se dobro dok se ne rastvori.Četkanje stabala je obavezna faza koja predhodi krečenju stabala.
Krečenje stabala se izvodi krajem oktobra i novembra meseca.Ako se to ne može uraditi tokom jeseni,krečenje treba obaviti što pre u proleće.Ova mera se preduzima kao prevencija od bakteriskih infekcija i sprečava nejednako zagrevanje stabla u proleće i pojavu pucanja kore zbog mraza.
.
Snežana Janjic dipl.ing voćarstva Poljoprivredna Služba Užice -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.