Priprema senaže kasnog otkosa trava i leguminoza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513765
    Rosić Boban
    Učesnik

      Nakon poslednjih padavina došlo je do porasta mase trava i leguminoza što bi trebalo iskoristiti za pripremu kvalitetne kabaste stočne hrane. Pošto je sušenje mase, zbog kratkog dana i jakih rosa, praktično nemoguće preporuka je priprema senaže. S druge strane poželjno je masu trava i leguminoza skinuti pre zime kako nebi došlo do velikih oštećenja od strane miševa tokom zime.na usevima.
      Tehnologija priprema senaže se ne razlikuje od pripreme od prvog otkosa. Masu trava i leguminoza prvo pokositi i skupiti na otkose i ostaviti da provene 24 časa. Sutradan nakon spadanja rose masu pokupiti i seckati silo-kombajnom na dužinu odreska od 1 cm. Tako serckanu masu sabiti u pripremljeni objekat. Sabijanje mase treba da bude bolje nego sabijanje kukuruzne silaže jer masa trava se nešto teže sabija. Ukoliko u siliranoj masi preovlađuju leguminoze onda je obavezno dodavati kukuruznu prekrupu u količin od 7-10 % od ukupne mase u slojevima posle svake prikolice pre gaženja. Na ovaj način se obezbeđije optimalna količina šećera za mlečno-kiselinsko vrenje.
      Ukoliko u masi za silitanje ima više trava ili ima približno isto trava i leguminoza onda nije potrebno ništa dodavati nego masu samo dobro sabiti u objektu.
      Upotreba inokulanata nije neophodna ali je poželjna zbog manjeg grejanja silirane mase nakon otvaranja silo-objekta.
      Ovako pripremljena senaža može da ima i do 20 % proteina u masi što dozvoljava smanjenje upotrebe koncentrata u obroku preživara i samim tim i ekonomski efekat ukupne proizvodnje je mnogo bolji.
      Boban Rosić,dipl.ing. PSSS Kruševac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.