Priprema ovaca za zimu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #579630
    Petrović Duška
    Učesnik

      Uspeh u prezimljavanju ovaca zavisi najviše od kvaliteta pripremljene hrane i njenog pravilnog korišćenja.U toku zimskog perioda važno je sačuvati postojeći broj ovaca u stadu i ne smanjiti njihovu uhranjenost-kondiciju,pri racionalnom trošenju hrane.

      Ovce pri dobroj ishrani  lako podnose hladnoću  pa i veći mraz,ali su veoma osetljive na vlagu u ovčarniku,kako u vazduhu,tako u i prostirci.Kako bi objekat bio ugodan za zimski boravak ovaca u njemu,neophodno je da tokom letnjih meseci izvršimo pripremu koja se sastoji u:popravci krova,zidova,podova,prozora,vrata,dotrajale opreme poput pregrada,jasala,pojilica,itd.

      Posle toga treba izvršiti izđubravanje i detaljno čišćenje,a na kraju obaviti dezinfekciju svih zidova,podova i opreme.

      Pod ovčarnika se obilno zastire slamom u količini od 5kg po m2,preko koje se kasnije talože ovčiji brabonjci,čime se stvara debeo sloj koji dobro upija mokraću,te u ovčarniku nema vlage.

      Pre uzimljavanja ovaca potrebno je obezbediti dovoljne količine svih hraniva,za sve kategorije i faze proizvodnje,uz uzimajući u  obraćun dužinu stajskog perioda.

      Prelaz ovaca sa pašnjačkog na stajski period ishrane

      Prelaz ovaca sa pašnjački na stajski način ishrane mora biti postepen iz prostog razloga,što je organizam životinja u pašnom periodu naviknut na svežu biljnu hranu.

      U novijim stajskim uslovima nova hrana je suva i ima drugačiju fizičku formu,pa je životinji potreban period prilagodjavanja od 7-10 dana.

      Priprema se sastoji u tome,da ovce tokom prvih nekoliko dana ujutru dobiju malo sena pa se tek onda izgone na pašnjak.

      Pred kraj perioda prilagodjavanja,zadnjih par dana seno se daje i posle paše,povećanjem količina iz dana u dan,da bi nakon desetak dana ovo hranivo došlo kao glavno jelo  u obroku ovaca,čime se sa pašom prestaje.

      Savetodavac za stočarstvo Petrović Duška

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.