- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 meseci, 3 nedelje ranije by Petrović Duška.
-
AutorČlanci
-
29.12.2023 u 10:52 #579630
Petrović Duška
UčesnikUspeh u prezimljavanju ovaca zavisi najviše od kvaliteta pripremljene hrane i njenog pravilnog korišćenja.U toku zimskog perioda važno je sačuvati postojeći broj ovaca u stadu i ne smanjiti njihovu uhranjenost-kondiciju,pri racionalnom trošenju hrane.
Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz,ali su veoma osetljive na vlagu u ovčarniku,kako u vazduhu,tako u i prostirci.Kako bi objekat bio ugodan za zimski boravak ovaca u njemu,neophodno je da tokom letnjih meseci izvršimo pripremu koja se sastoji u:popravci krova,zidova,podova,prozora,vrata,dotrajale opreme poput pregrada,jasala,pojilica,itd.
Posle toga treba izvršiti izđubravanje i detaljno čišćenje,a na kraju obaviti dezinfekciju svih zidova,podova i opreme.
Pod ovčarnika se obilno zastire slamom u količini od 5kg po m2,preko koje se kasnije talože ovčiji brabonjci,čime se stvara debeo sloj koji dobro upija mokraću,te u ovčarniku nema vlage.
Pre uzimljavanja ovaca potrebno je obezbediti dovoljne količine svih hraniva,za sve kategorije i faze proizvodnje,uz uzimajući u obraćun dužinu stajskog perioda.
Prelaz ovaca sa pašnjačkog na stajski period ishrane
Prelaz ovaca sa pašnjački na stajski način ishrane mora biti postepen iz prostog razloga,što je organizam životinja u pašnom periodu naviknut na svežu biljnu hranu.
U novijim stajskim uslovima nova hrana je suva i ima drugačiju fizičku formu,pa je životinji potreban period prilagodjavanja od 7-10 dana.
Priprema se sastoji u tome,da ovce tokom prvih nekoliko dana ujutru dobiju malo sena pa se tek onda izgone na pašnjak.
Pred kraj perioda prilagodjavanja,zadnjih par dana seno se daje i posle paše,povećanjem količina iz dana u dan,da bi nakon desetak dana ovo hranivo došlo kao glavno jelo u obroku ovaca,čime se sa pašom prestaje.
Savetodavac za stočarstvo Petrović Duška
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.