Priprema objekta za jagnjenje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #573262
    Nikolić Zoran
    Učesnik

      <p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>Успех у одгајивању јагњади у великој мери зависи већ од услова за јагњење и прихватања јагњади непосредно по рођењу.</span></span></span></p>
      <p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>Припрема објекта за јагњење практично почиње још током лета када се врши детаљно изђубравање иза којег треба урадити и дезинфекцију а по могућству и кречење. Непосредне припреме пред саму сезону јагњења могу се условно поделити на припрему објекта и припрему опреме. Код објекта треба прегледати кров да не прокишњава што може да прави велике проблеме. Прозоре треба застаклити на време да не би било промаје. Пожељно је, ради довољне осветљености објекта, да површина прозора буде једна петнаестина или бар двадесетина површине пода. Ако нема посебних оделења, објекат треба поделити на мање делове ( боксове ) за јагњење оваца и смештај оваца са јагњадима. Из просторија за јагњење оваца треба на време склонити све непотребне предмете које су могу евентуално чувати током лета. Објекат треба да има довољно светла али и могућности за вентилацију јер влага, посебно у делу са јагњадима, може бити изузетно штетна. Ако је објекат на равном терену ( без нагиба ), на време треба око њега уредити одводне канале да би се избегла опасност да се атмосферска вода услед евентуалних јачих падавина или топљења снега не слива у сами објекат. </span></span></span></p>
      <p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>У погледу површине треба рачунати да се за саму јагњад обезбеди 0,5 до 0,6 м</span></span></span><sup><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>2 </span></span></span></sup><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”> пода по грлу, за овцу 1 м</span></span></span><sup><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>2</span></span></span></sup><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”> а за овцу са јагњетом 1,25 м</span></span></span><sup><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>2 </span></span></span></sup><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>. Објекат треба да је тако припремљен да у делу где су овце са малим јагњадима температура буде 10 – 12</span></span></span><sup><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>о </span></span></span></sup><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>Ц. За евентуално утопљавање објекта, на време припремити бале сламе, кукурузовину или неки други приручни материјал.</span></span></span></p>
      <p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>Када је опрема у питању треба на време спремити јасле за кабасту храну, корита за зрнасту храну или концентрат, лесе за преграђивање итд. И опрема може бити детаљније очишћена и дезинфикована пре јесењег уселења оваца у објекат. Јасле, које се понекад могу користити и за преграђивање објекта, обично се праве у дужини 3 – 4 метра. Од пода би требало да буду подигнута 30 – 40 цм а за једну овцу планирати 40 цм дужине јасала. Да би се избегла употреба посебних корита за зрнасту храну, испод јасала за кабасту храну, могу се направити фиксирана мала корита у која уједно пада и ситно и квалитетно сено.</span></span></span></p>
      <p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=”sr-RS”>Зоран Николић дипл.инж.</span></span></span></p>

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.