Priprema izdanaka maline za zimsko mirovanje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524108
    Sovilj Đorđe
    Učesnik

      Припрема изданака малине за зимско мировање

      Зимско мировање малине почиње у јесен са опадањем лишћа и траје до почетка вегетације малине у пролеће. Током зимског мировања биохемијски процеси сведени су на минимум а овај период је подељен на биолошко и еколошко мировање. Биолошко мировање је одређено наследним чиниоцима и у зависности од сорте малине траје од 800 до 1600 часова. Еколошко мировање зависи од чиноца средине тј. од висине температура. Током мировања малина може да поднесе температуру од – 18° C до – 35° C . На отпорност малине према ниским температурама изузетно је значајно како се биљка припремила за мировање тј. каљење биљке за зимски период. Током каљења долази до синтезе заштитних материја у циљу повећања отпорности ткива према ниским температурама.
      На отпорност малине према мразу у многоме утиче и то да изданци на време током јесени сазреле, постепено одбаце лишће и органске материје из лишћа у стабло једногодишњег изданка , здравствено стање засада , временски услови током јесени тј . алтернативна ремонтантност сорте Виламет која појединих јесени може цветати на врху једногодишњег изданка па се такве биљке изнуре и смањује им се отпорност на ниске температуре, прекомерно ђубрење и касна апликација азотних ђубрива што за последицу има продужетак вегетације , локација и експозиција засада малине, сорта малине као носилац отпорност на мраз, снежни покривач као изолатор.
      Високе температуре током октобра 2022 године утицале су да заметнути плодови код сорте Виламет сазру а поједини произвођачи обављали су бербу и предавали плодове заједно са плодовима ремотантних сорти малине. Лисна маса у првој половини Новембра у већини засада се одржала на горњој половини изданака. Овакво стање у засадима може негативно да се одрази уколико дође до наглог захлађења и појаве мраза када може доћи до измрзавања несазрелих врхова изданака.
      Из свега наведеног можемо закључити да пре избора изданака за везивање током пролећа за сваки локалитет и засад малине мора посебно да се прегледају изданци и утврде да ли је било штете од мраза. Резидбу малине и одабир изданака за везање за шпалир треба обавити са почетком вегетације када можемо најтачније утврдити евентуалне штете и за везање остављати изданке на којима су пупољци неоштећени.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.