Prihranjivanje ozimih strnih žita

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516183
    Pantelić Ljubodrag
    Učesnik

      Prihranjivanje je jedna od značajnijih agrotehničkih mera kojoj se mora brižljivo pristupiti. Svaka godina je specifična, pa je i tekuća posebna.
      Tokom pristupanja ovoj meri potrebno je brižljivo odmeriti dozu azota kako se ne bi isforsirale biljke koje bi kasnije imale problem s bilansom vlage, bilo u slučaju viška ili manjka padavina.
      Na sadržaj azota pored klimatskih činilaca utiču:
      – Plodnost zemljišta,
      – Primenjenog osnovnog đubrenje u jesen,
      – Tretmana žetvenih ostataka itd.
      Jedan zaključak je da svaku veću parcelu pod pšenicom ili ječmom proizvođači treba da ispitaju i dobiju tačnu preporuku vezanu za prihranjivanje.
      Rezultat ove aktivnosti treba da bude viši i stabilniji prinos dobrog kvaliteta što će proizvođaču obezbediti bolji profit.
      Poruka proizvođačima šta treba da urade:
      – U svakom slučaju treba uraditi analizu i konsultovati stručnjake pre donošenja odluke o prihranjivanju,
      – Guste i razvijene useve prihraniti manjim dozama u odnosu na normalno razvijene (sa jedan do dva bočna izdanka),
      – Obratiti pažnju na zdravstveno stanje useva,
      – Uzeti u obzir zahteve sorti prema azotu i prema gustini sklopa,
      – Za ekstremne slučajeve treba predvideti primenu regulatora rasta,
      – Treba beležiti sve preuzete mere i učinjene troškove kako bi se što bolje mogli sagledati efekti proizvodnje.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.