Preživanje-Goran Joksić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514136
    Joksić Goran
    Učesnik

      Pri unošenju hrane preživari je žvaću površno. U buragu se ta hrana priprema i vraća u usnu duplju radi dopunskog sitnjenja. To je preživanje.
      Preživanje se sastoji iz:
      -vraćanja hrane u usnu duplju,
      -žvakanja, odnosno preživanja,
      -vraćanja hrane u burag.
      Preživanje je biološka osobina organizma da brzo unosi hranu u toku ishrane i da je posle toga u periodu pauze posle ishrane vraća u usnu duplju.
      Značaj preživanja se ogleda u brzom unošenju hrane i bolje svarljivosti hrane bogate celulozom. Preživanje se razvilo davno kada su preživari imali mnogo neprijatelja, pa su brzo morali da unose hranu da bi je posle varili. Preživanje se javlja sa momentom početka unošenja kabaste hrane. Kod teladi to je u 4. nedelji života U buragu se tada javljaju uslovi za fermentativne procese (bakterije, infuzorije, gljivice). Istovremeno zaušne žlezde počinju da stalno luče slinu.
      Preživanje počinje 40 min. posle unošenja hrane kod goveda, a kod ovaca nešto pre. Ako je temperatura 40 stepeni početak preživanja kasni i do 2 sata. Unošenje vode posle hrane ubrzava početak preživanja. U toku 24 sata odvija se 6-8 perioda preživanja koja traju 40-50 min. Ukupno vreme preživanja u toku 24 sata je 5-6 sati. Inače nadražaj za preživanje nastaje od grubih čestica hrane.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.