Preporuke za proizvođače o preventivnim merama za čuvanje kukuruza u klipu

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine ranije by Miletaković Sandra.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515619
    Miletaković Sandra
    Učesnik

      После бербе потребно је у што краћем року смањити садржај влаге у зрну да би се зауставио развој гљива, њихова физиолшка активност и продукција микотоксина. Сушење зрна до 14 % влаге треба обавити у року од 24-48 часова после бербе. После сушења треба избегавати складиштење топлог зрна у хладна складишта, јер ће се појавити кондензација. Из наведених разлога, потребно је охладити зрно до 2-5 °С после сушења, а пре складиштења.
      С обзиром да у нашој земљи од укупне пољопривредне производње највећи део припада мањим произвођачима, могућности вештачког сушења кукуруза су мале. Стога се кукуруз углавном суши природним путем и чува у кошевима или различитим прилагођеним складиштима. У таквим условима зрно, које не би смело садржавати више од 24 % влаге, треба пажљиво прегледати и одбацити све клипове са промењеном бојом, испуцалим или исклијалим зрнима, механички оштећене клипове, као и делове кочанке и нечистоће. Овакав начин сушења безбедан је само ако је атмосферска влага 55 до 75 % , а температура 4-15°С.
      Приликом складиштења треба:

      1. Обезбедити исправно хигијенско стање складишта пре уношења кукуруза и одржавати хигијену током складиштења.
      2. Обавезно одвојити прошлогодишњи род од овогодишњег.
      3. Не складиштити кукуруз на бетону да не би дошло до појаве кондензације.
      4. Спречити механичке повреде и повреде од инсеката.
      5. Складишни простор мора имати несметан проток ваздуха или се свакодневно проветравати.
      6. Одржавати одговарајућу температуру у складишту.
      7. Редовно пратити појаву трулежи на клипу и одбацити болесне клипове.

      Сандра Милетаковић, дипл.инж.
      ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.