- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 4 meseci ranije by Čokojević Sanja.
-
AutorČlanci
-
02.08.2019 u 18:04 #515533Čokojević SanjaUčesnik
Prednosti upisa u Vinogradarski registar
Vinogradarski registar, pored toga što predstavlja glavnu EU obavezu, daje nam sve podatke o poreklu vina, pošto je kroz njega lako utvrditi iz kog vinograda potiče grožđe od koga je proizvedeno neko vino. Vinogradarski i vinarski registri definisani su Zakonom o vinu i oni sadrže podatke o proizvođačima grožđa, vinogradarskim parcelama, proizvođačima vina, kao i ostale potrebne podatke.
U Vinogradarski registar se ne upisuju lica koja proizvode grožđe koje nije namenjeno prometu i to na površini koja je manja od 10 ari.
Svakom proizvođaču grožđa se prilikom upisa u Vinogradarski registar dodeljuje registarski broj i grafički prikaz tih parcela. Proizvođač grožđa može da ima samo jedan registarski broj.
U Registar se upisuju sve nastale promene podataka o godišnjoj proizvodnji grožđa, koje proizvođač prijavljuje Ministarstvu svake godine nakon berbe. Prijava berbe vrši se svake godine, najkasnije do 15. novembra.Po najnovijim izmenama u IPARD programu pravo da konkurišu u ovoj godini za Meru I imaće i fizička lica, nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstva, koja su upisana u Vinogradarski registar, sa minimum 2, a maksimum 100 hektara vinograda na kraju investicije. Po javnom pozivu u okviru Mere 1 minimalni iznos IPARD podrške za vinogradarstvo je 5.000 evra, a maksimalni 700.000 evra.U avgustu ili septembru moći će da konkurišu preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća u Meri 3 koja se odnosi na preradu grožđa.Uslov je da je gazdinstvo koje je u sklopu preduzeća( gde na početku investicije proizvođač treba da bude upisan u vinogradarski ,a na kraju i u vinarski registar ),da su maksimalni kapaciteti godišnje proizvodnje vina 20.000 do 1.000.000 litara na kraju investicije.
Sanja Čokojević,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.