- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 3 meseci ranije by Popadić Milica.
-
AutorČlanci
-
09.08.2023 u 08:15 #570615Popadić MilicaUčesnik
Prednosti i nedostaci organske biljne proizvodnje
Organska biljna proizvodnja predstavlja specifičan vid proizvodnje koji je zakonski regulisan u pogledu semena koje se koristi, zemljišta gde se biljne vrste uzgajaju, vrste đubriva i vrste sredstava za zaštitu bilja koje se koriste. Kombinacijom očuvanja tradicije i inovacija u poljoprivredi, sama organska poljoprivreda ima za cilj poboljšanje životnog okruženja, razvijanje kvalitetnih odnosa i ostvarivanje dobrog kvaliteta života za sve uključene u lanac proizvodnje.
Koje su prednosti organske biljne proizvodnje?
- dobijanje zdravstveno bezbedne hrane povećane biološke i nutritivne vrednosti bez ostataka pesticida i teških metala;
- prilagođavanje konceptu održivog razvoja;
- unapređenje i očuvanje biodiverziteta;
- razvoj ruralnog područja;
- učešće mladih u organskoj poljoprivredi;
- veće mogućnosti za novo zapošljavanje;
- pozitivni finansijski efekti.
Koji su nedostaci organske biljne proizvodnje?
- veće angažovanje proizvođača odnosno radne snage;
- manji prinos, u nekim situacijama;
- nedostatak inputa za organsku proizvodnju, pre svega semenskog i sadnog materijala kao i sredstava za zaštitu bilja, đubriva i supstrata u biljnoj proizvodnji;
- loša infrastruktura i udaljenost od gradskog tržišta;
- veća cena proizvoda iz organske poljoprivrede – manja kupovna moć potrošača;
- nedostatak stručnog znanja.
Kada poljoprivredni proizvođači sagledaju naše klimatsko podneblje, prirodne potencijale i očuvan agrosistem svakako imaju velike šanse da se opredele za proizvodnju zdrave hrane jer je to u interesu svih nas.
Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo
PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.