Prednosti  i nedostaci organske biljne proizvodnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #570615
    Popadić Milica
    Učesnik

      Prednosti  i nedostaci organske biljne proizvodnje

      Organska biljna proizvodnja predstavlja specifičan vid proizvodnje koji je zakonski regulisan u pogledu semena koje se koristi, zemljišta gde se biljne vrste uzgajaju, vrste đubriva i vrste sredstava za zaštitu bilja koje se koriste. Kombinacijom očuvanja tradicije i inovacija u poljoprivredi, sama organska poljoprivreda ima za cilj poboljšanje životnog okruženja, razvijanje kvalitetnih odnosa i ostvarivanje dobrog kvaliteta života za sve uključene u lanac proizvodnje.

      Koje su prednosti organske biljne proizvodnje?

      • dobijanje zdravstveno bezbedne hrane povećane biološke i nutritivne vrednosti bez ostataka pesticida i teških metala;
      • prilagođavanje konceptu održivog razvoja;
      • unapređenje i očuvanje biodiverziteta;
      • razvoj ruralnog područja;
      • učešće mladih u organskoj poljoprivredi;
      • veće mogućnosti za novo zapošljavanje;
      • pozitivni finansijski efekti.

      Koji su nedostaci organske biljne proizvodnje?

      • veće angažovanje proizvođača odnosno radne snage;
      • manji prinos, u nekim situacijama;
      • nedostatak inputa za organsku proizvodnju, pre svega semenskog i sadnog materijala kao i sredstava za zaštitu bilja, đubriva i supstrata u biljnoj proizvodnji;
      • loša infrastruktura i udaljenost od gradskog tržišta;
      • veća cena proizvoda iz organske poljoprivrede – manja kupovna moć potrošača;
      • nedostatak stručnog znanja.

      Kada poljoprivredni proizvođači sagledaju naše klimatsko podneblje, prirodne potencijale i očuvan agrosistem svakako imaju velike šanse da se opredele za proizvodnju zdrave hrane jer je to u interesu svih nas.

      Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo

      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.