- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Milosavljević Biljana.
-
AutorČlanci
-
19.12.2023 u 10:39 #578444Milosavljević BiljanaUčesnik
Дуња је веома значајна воћка и њен други назив је рајска јабука.Сматрала се симболом плодности и користи се као свежа и као прерађена.Као таква користи се и у домаћинству и у индустрији.
Предности гајења дуње су :
• недостатак плодова на тржишту и релативно добре цене,
• касно цвета и не измрзава од позних пролећних мразева,
• може се гајити на прцелама у долинама река,
• скромних је захтева према условима гајења,
• једноставна је за гајење,
брзо пророди и брзо постиже пуну родност,
• постиже високе приносе и лако се бере ( од 30 до 50 тона по хектару),
• организован откуп на местима производње (посебно у већимпроизводним подручјима),
• веома разноврсна употреба плода,
• декоративна биљка.Поред ових бројних предности дуња има и своје недостатке. А то су :
• Осетљива на бактеријску пламењачу
• Нема навике коришћења плодова
• релативно скромна понуда сорти
• перманентни недостатак садница
• мала потрошња
• мало прерадних капацитета.Што се тичесветских произвођача Турска је светски лидер у производњи дуње.Што се тиче производње дуње у Србији може се рећи да је недовољно развијена или са много оболелих стабала на уситњеним парцелама. Једна од главних карактеристика у засадима дуње је сушење стабала непосредно пред бербу,
Ово су све предности и недостаци у производњи дуње а основна препорука нашим пољопривредницима је да се више осврну на гајење дуње у својим засадима јер дуња захтева баш ове услове који се налазе на нашем подручју.Дипл. Инж.воћарства
Биљана Милосављевић -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.