- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 10 godine, 2 meseci ranije by Stojković-Jevtić Snežana.
-
AutorČlanci
-
19.09.2014 u 15:05 #513061Stojković-Jevtić SnežanaUčesnik
Vreme berbe kukuruza uslovljeno je sadržajem vlage u zrnu. Pri ručnoj berbi berba kukuruza obavlja se u punoj zrelosti, a puna zrelost je određivana na osnovu najmanjeg sadržaja vlage u zrnu, tj pri količini vlage koja omogućava čuvanje kukuruza u čardacima. U savremenoj proizvodnji kukuruza gde je berba potpuno mehanizovana, berba se obavlja u tehnološkoj zrelosti. Smatra se da tehnološka zrelost za berbu nastupa na prelazu voštane u punu zrelost, odnosno u drugoj polovini voštane zrelosti.
Niz eksperimentalnih podataka navodi na zaključak da se kukuruz kao merkantilna roba može brati u voštanoj zrelosti zrna.Jedini nedostatak takve berbe je povećana vlažnost zrna u ovoj fazi zrelosti ali se on kompenzuje nizom drugih prednosti: -ranije oslobađanje parcele od ove kulture -koriste se povoljni uslovi za žetvu -dobijaju se vredniji produkti zrna i silaže -ranija žetva omogućava da se ova završi do nastupanja mrazeva, a time se izbegava štetan uticaj mraza na prinos i kvalitet -ranije se počinju koristiti sušare i ranije se završava sušenje zrna ,dok je spoljašnji vazduh suvlji, a to smanjuje troškove sušenja.
Početak berbe u tehnološkoj zrelosti je period sa vlažnošću zrna 30-35 % ,što predstavlja istovremeno i gornju dozvoljenu granicu za berbu uz obavezno sušenje zrna. Kasnije se, u toku berbe, sadržaj vlage u zrnu smanjuje u zavisnosti od vremenskih uslova u vreme dozrevanja određene grupe hibrida.Snežana Stojković-Jevtić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.