Pravilno čuvanje arpađžika- Mr Anka Kačarević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513929
    Kačarević Anka
    Učesnik

      Adekvatnim čuvanjem arpađžika obezbeđuje se njegov kvalitet. Stoga kupovinu sadnog materijala treba obaviti neposredno pred zasnivanje useva u proleće. Veoma je važno da je arpađžik adekvatno čuvan od momenta berbe do prodaje, jer tokom čuvanja može doći do fizioloških problema, kaliranja lukovica i pojave bolesti i štetočina, što će imati loše posledice u proizvodnji konzumnog crnog luka. Desetak dana pred sadnju temperatura u skladištu treba da bude oko 200C, a relativna vlažnost vazduha 75%. U cilju zaštite od bolesti i smanjenja jarovizacije, posebno krupniji arpađžik 24h pred sadnju se drži u skladištu na temperaturama 30-350C.
      Mr Anka Kačarević, PSSS Padinska Skela

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.