- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 10 meseci ranije by Kačarević Anka.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
-
AutorČlanci
-
20.12.2017 u 15:46 #513929Kačarević AnkaUčesnik
Adekvatnim čuvanjem arpađžika obezbeđuje se njegov kvalitet. Stoga kupovinu sadnog materijala treba obaviti neposredno pred zasnivanje useva u proleće. Veoma je važno da je arpađžik adekvatno čuvan od momenta berbe do prodaje, jer tokom čuvanja može doći do fizioloških problema, kaliranja lukovica i pojave bolesti i štetočina, što će imati loše posledice u proizvodnji konzumnog crnog luka. Desetak dana pred sadnju temperatura u skladištu treba da bude oko 200C, a relativna vlažnost vazduha 75%. U cilju zaštite od bolesti i smanjenja jarovizacije, posebno krupniji arpađžik 24h pred sadnju se drži u skladištu na temperaturama 30-350C.
Mr Anka Kačarević, PSSS Padinska Skela -
AutorČlanci
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.