- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 11 meseci ranije by Vujinović Snježana.
-
AutorČlanci
-
17.01.2018 u 15:15 #514038Vujinović SnježanaUčesnik
Pravilna obrada zemljišta je veoma značajna jer ona treba da održi i popravi strukuturu zemljišta, kao i njegova fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva. Posebno je važno uraditi pravilnu obradu zemljišta u intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji, gde se smenjuje više vrsta biljaka u toku godine, i na tim parcelama se zbog intenzivnog đubrenja i navodnjavanja, narušava strukutra i snižava plodnost zemljišta. Najbolje je zemljište obraditi u kasnu jesen ili početkom zime, kada na parcelama nema plodova. Zemljište se ore na dubinu 35-40 cm. Oranični sloj treba prevrnuti i izložiti uticaju vlage, vazduha i mraza. Dubokim oranjem vlaga se u toku zimskog perioda nagomilava u zemljištu koje se s proleća brzo prosuši, tako da se na vreme mogu obaviti pripremiti za setvu, odnosno sadnju ranog povrća.
Oranice i bašte koje su u toku jeseni duboko uzorane ne treba obrađivati u proleće, jer se oranjem gubi mnogo zemljišne vlage, na površinu se iznose donji, vlažni slojevi, iz kojih vlaga lako isparava. Ukoliko je zemljište jako zakorovljeno i od dubokog jesenjeg oranja se sabilo, odnosno jako sleglo, ili ako je zimsko povrće rano skinuto, mora se ponovo uzorati. Tada se to radi na dubinu od 15-ak cm, a površina još istog dana podrlja, da bi se gubljenje vlage svelo na što manju meru. Ukoliko se ne odradi zimsko oranje, u proleće se primenjuje plića obrada, na 15-ak cm. Zatim, zemljište se odmah kultivira i površinski sloj dubine 5-10 cm priprema za setvu, odnosno sadnju. Sa tako pripremljenog zemljišta sprečava se gubitak vlage. Kako bi mlade biljke ujednačeno nicale, površinsi sloj mora biti rastresit i mrvičast. Zbog toga zemljište valja podrljati, jednom ili u više navrata kultivirati, zavisno od tipa zemljišta, odnosno zakorovljenosti. Rastresito i suvo zemljište pre setve treba povaljati jer se time omogućava kretanje vlage prema površini zemlje.Snježana Vujinović, dipl.inž.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.