- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 meseci ranije by Petrović Danko.
-
AutorČlanci
-
23.08.2024 u 10:24 #591220Petrović DankoUčesnik
После извршене бербе транспорт винског грожђа је следећи корак од кога у многоме зависи квалитет будућег вина. Сама берба винског грожђа обично се врши у пластичну више наменску амбалажу различитог облика и запремине. За квалитет будућег вина битна је хигијена амбалаже за бербу винског грожђа. Препорука је после сваке употребе опрати коришћену амбалажу. Грожђе може бити транспортовано у ринфузу (ретко се примењује) или у пластичној амбалажи.
Сам транспорт се обично врши различитим врстама вучених тракторсих приколица, ако се прерадни капацитети налазе у близини винограда. Ако се прерада одвија на већој удаљености грожђе се претовара у камионе (хладњаче) веће носивости. Сам транспорт до места прераде битно је обавити у што краћем временском периоду, у супротном постоји реална опасност од цурења шире (код појединих сората) а самим тим и до губитака, као и превеликог загревања грожђа ако је сунчано време. Грожђе које је топло може представљати проблем приликом прераде у винарији, посебно ако се ради о сортама за производњу високо квалитетних белих вина.
Препорука је одмах по пријему грожђа у винарији почети са процесом прераде. Ако је грожђе приликом пријема сувише топло, извршити снижавање температуре на оптимум у хладњачи. Од момента бербе до почетка прераде не би требало да прође више од 4 часа.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.