PRAVILA, GREŠKE I USPEH U GAJENJU OVACA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513343
    Pipović Neđeljko
    Učesnik

      Bez obzira na motive koji stoje iza želje da se bavimo ovčarstvom, za uspešnu proizvodnju važe ista pravila, a to su:
      – pravilan izbor smera i sistema proizvodnje
      – kontrolisana proizvodnja
      – usavršavanje tehnike gajenja
      – humano postupanje sa životinjama

      Najčešće greške koje prave odgajivači ovaca su rezultat samovolje i ne uvažavanja mišljenja i preporuka stručnjaka, a ogledaju se u sledećem:
      – odsustvo jasnog cilja proizvodnje
      – stihijsko odvijanje proizvodnje
      – zablude oko realnog kvaliteta sopstvenih grla
      – nedostatak proizvodne evidencije
      – odsustvo želje za usavršavanjem
      – loš marketing
      Da bi farmer ostvario visoku proizvodnju po grlu mora da obezbedi nekoliko uslova:
      – genetski potencijal ovaca
      – visoka koncepcija (140-160%)
      – niska stopa uginuća jagnjadi (ispod 8%)
      – dobar kvalitet proizvoda (meso, mleko, vuna)
      – duže vreme korišćenja ovaca u priplodu

      Prvi uslov je kvalitet ovaca koje gajimo i njihov genetski potencijal. Ovde se često greši i misli da nabavkom dobre rase rešavamo sve i stavljamo tačku na dalju brigu o uspehu proizvodnje. Rasa je samo genetski potencijal, i ona će ispoljiti svoj potencijal onoliko koliko mi budemo sposobni da upravljamo njome. Sve zavisi od nas i našeg znanja, a sa time u vezi je i naša zarada kao krajnji cilj proizvodnje.

      Drugu polovinu faktora čine ne baš lako opipljivi uticaji. Moramo da sakupljamo informacije o tržištu, da sagledavamo resurse sa kojima raspolažemo i koji su nam potrebni, da planiramo proizvodnju i razvijamo strategiju marketinga kako bi naša roba imala bolju cenu, a naša farma poslovala sa dobitkom.

      Neđeljko Pipović, dipl. ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.