- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 6 meseci ranije by Petrović Duška.
-
AutorČlanci
-
30.06.2017 u 17:48 #512914Petrović DuškaUčesnik
Pranje sistema za mužu
Nakon završene muže sve delove sistema za mužu (sisne čaše, cevi i kante za sabiranje mleka) potrebno je isprati prvo spolja a potom iznutra u hladnoj ili toploj nikako vrućoj vodi. Vruća voda će izazvati lepljenje belančevina mleka na sisne gume i cevi za mleko.
Nakon ispiranja potrebno je ceo sistem za mužu oprati alkalnim sredstvom za pranje (najčešće: Natrijum hidroksid, sa npr. aktivnim hlorom,odstranjuju masti, proteine, šećere i druge nečistoće,hlor pomaže odstranjivanje naslage proteina i sprečava formiranje filma
(deterdžentom) i vrućom vodom. Kisela sredstva za pranje (deterdžente) – azotna kiselina, odstranjuju mlečni kamenac potrebno je koristiti najmanje jednom nedeljno jer ona rastvaraju kamenac i naslage metala.
Dezinficijens – persirćetna kis., vodonik peroksid, Na hipohlorit
Nakon pranja ceo sistem treba dobro isprati vrućom vodom i ostaviti da se ocedi i osuši.
Pre korišćenja sredstava za pranje uvek treba pročitati proizvođačke uputstva i treba ih se pridržavati po pitanju koncentracije i temperature vode
Program pranja opreme za hlađenje/skladištenje mleka
Ispiranje sa vodom – preporučeno 30 – 50°C/5-10min
– ako je previše visoka temp. vode – denaturacija proteina
– ako je previše niska temp. vode – kristalizacija masti i formiranje filma
• Pranje sa alkalnim sredstvom
40 – 50°C/ 6-15 min cirkulacija ili potapanje delova
– Ispiranje sa vodom
– Pranje sa kiselim sredstvom 40 – 50°C/ 6-15 min
– Ispiranje vodom
-Rasklopivi delovi se moraju prati ručno
Savetodavac za stočarstvo Duška Petrović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.