POSTUPAK PRANJA I DEZINFEKCIJE RUKU

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516381
    Čalić Srđan
    Učesnik

      POSTUPAK PRANJA I DEZINFEKCIJE RUKU

      Izuzetno je bitno ne samo izvršiti pranje i dezinfekciju ruku, nego i znati kako se to obavlja.
      Postupak pranja ruku sadrži sledeće značajne operacije:
      — vodu pustiti bez dodirivanja slavine (ručna poluga, nožna papučica, kolena poluga, svetlosni senzor);
      — losion za pranje uzeti iz raspršivača (npr. koristeći polugu za lakat);
      — prati ruke detaljno, uključujući i ručni zglob (bez prskanja);
      — isprati ruke temeljno;
      — obrisati ruke peškirima za jednokratnu upotrebu ili ubrusima.
      Da bi se omogućilo besprekorno higijensko pranje ruku, prostori za pranje ruku moraju ispuniti niz veoma značajnih uslova:
      — snabdevanje vodom koja je bakteriološki ispravna, odnosno voda kvaliteta vode za piće;
      — otvaranje vode bez korišćenja ruku, laktom ili kolenom i vodeni mlaz bez podešavanja na slavini;
      — dovoljno slobodnog mesta ispod slavine kako bi se ruke oprale bez dodirivanja površine lavaboa;
      — lavabo za ruke bi trebao biti bez mehanizma za prelivanje, a vodeni mlaz nikako direktno usmeren u odvod;
      — tekući sapun za pranje, APSOLUTNO NE klasični kruti sapun;
      — jednokratni peškiri (ubrusi), APSOLUTNO NE zajednički peškiri.
      Pranje ruku nije zamena za higijensku dezinfekciju ruku!!!
      Pranje ruku sa dezinfekcionim sapunom je obavezujući uslov, a ne zamena za dezinfekciju ruku. Vreme izlaganja je duže i zbog toga treba duže stajati nad lavaboom dok se posle dezinfekcije ruku, može slobodno krenuti dalje.
      Od 1998. postoje Evropski standardi koji regulišu ispitivanje dezinficijensa za ruke i propisuju kako će se sprovoditi postupak dezinfekcije ruku (EN 1500).
      Tehnika pravilnog pranja ruku prema standardu EN 1500 izgleda ovako uz trljanje:
      — dlan na dlan;
      — dlan desne ruke preko nadlaktice leve ruke i dlan leve ruke preko nadlaktice desne ruke;
      — dlan na dlan sa isprepletanim prstima;
      — spoljašnja strana prstiju suprotno dlanu sa spojenim stisnutim prstima;
      — kružno trljanje desnog palca obuhvaćenog levim dlanom i obrnuto;
      — kružno trljanje, natrag i napred, stisnutih prstiju desne ruke na levi dlan i obrnuto.
      Ujedno se i druge tehnike mogu koristiti, pri čemu je izuzetno bitno da sve površine ruku budu navlažene dezinficijensom.
      Ostali činioci o kojima treba voditi računa su sledeći:
      — sredstvo za dezinfekciju ruku nanositi samo na čiste i suve ruke;
      — dezinficijens se nikad ne sme stavljati na mokre ruke, posledica toga je razređivanje dezinficijensa (nedovoljna efikasnost) i štetni uticaj na kožu (sušenje);
      — uzeti približno 3 ml ili punu šaku dezinficijensa;
      — utrljati dezinficijens u ruke i zglobove, sa posebnom pažnjom na palčeve, vrhove prstiju i područje između prstiju;
      — ruke držati vlažne najmanje 30 sekundi a ako se dezinficijens prebrzo suši potrebno je dodati još dezinficijensa.

      Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.