- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 7 meseci ranije by Čalić Srđan.
-
AutorČlanci
-
02.04.2020 u 12:48 #516381Čalić SrđanUčesnik
POSTUPAK PRANJA I DEZINFEKCIJE RUKU
Izuzetno je bitno ne samo izvršiti pranje i dezinfekciju ruku, nego i znati kako se to obavlja.
Postupak pranja ruku sadrži sledeće značajne operacije:
— vodu pustiti bez dodirivanja slavine (ručna poluga, nožna papučica, kolena poluga, svetlosni senzor);
— losion za pranje uzeti iz raspršivača (npr. koristeći polugu za lakat);
— prati ruke detaljno, uključujući i ručni zglob (bez prskanja);
— isprati ruke temeljno;
— obrisati ruke peškirima za jednokratnu upotrebu ili ubrusima.
Da bi se omogućilo besprekorno higijensko pranje ruku, prostori za pranje ruku moraju ispuniti niz veoma značajnih uslova:
— snabdevanje vodom koja je bakteriološki ispravna, odnosno voda kvaliteta vode za piće;
— otvaranje vode bez korišćenja ruku, laktom ili kolenom i vodeni mlaz bez podešavanja na slavini;
— dovoljno slobodnog mesta ispod slavine kako bi se ruke oprale bez dodirivanja površine lavaboa;
— lavabo za ruke bi trebao biti bez mehanizma za prelivanje, a vodeni mlaz nikako direktno usmeren u odvod;
— tekući sapun za pranje, APSOLUTNO NE klasični kruti sapun;
— jednokratni peškiri (ubrusi), APSOLUTNO NE zajednički peškiri.
Pranje ruku nije zamena za higijensku dezinfekciju ruku!!!
Pranje ruku sa dezinfekcionim sapunom je obavezujući uslov, a ne zamena za dezinfekciju ruku. Vreme izlaganja je duže i zbog toga treba duže stajati nad lavaboom dok se posle dezinfekcije ruku, može slobodno krenuti dalje.
Od 1998. postoje Evropski standardi koji regulišu ispitivanje dezinficijensa za ruke i propisuju kako će se sprovoditi postupak dezinfekcije ruku (EN 1500).
Tehnika pravilnog pranja ruku prema standardu EN 1500 izgleda ovako uz trljanje:
— dlan na dlan;
— dlan desne ruke preko nadlaktice leve ruke i dlan leve ruke preko nadlaktice desne ruke;
— dlan na dlan sa isprepletanim prstima;
— spoljašnja strana prstiju suprotno dlanu sa spojenim stisnutim prstima;
— kružno trljanje desnog palca obuhvaćenog levim dlanom i obrnuto;
— kružno trljanje, natrag i napred, stisnutih prstiju desne ruke na levi dlan i obrnuto.
Ujedno se i druge tehnike mogu koristiti, pri čemu je izuzetno bitno da sve površine ruku budu navlažene dezinficijensom.
Ostali činioci o kojima treba voditi računa su sledeći:
— sredstvo za dezinfekciju ruku nanositi samo na čiste i suve ruke;
— dezinficijens se nikad ne sme stavljati na mokre ruke, posledica toga je razređivanje dezinficijensa (nedovoljna efikasnost) i štetni uticaj na kožu (sušenje);
— uzeti približno 3 ml ili punu šaku dezinficijensa;
— utrljati dezinficijens u ruke i zglobove, sa posebnom pažnjom na palčeve, vrhove prstiju i područje između prstiju;
— ruke držati vlažne najmanje 30 sekundi a ako se dezinficijens prebrzo suši potrebno je dodati još dezinficijensa.Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.