- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 6 meseci ranije by Stefanović Dejan.
-
AutorČlanci
-
27.06.2017 u 18:54 #512886Stefanović DejanUčesnik
Pravilan momenat berbe produžava upotrebnu vrednost plodova i omogućuje njihovo bolje čuvanje. Postoji više metoda za određivanje optimalnog vremena berbe, a momenat berbe će zavisiti i od namene plodova (za preradu, upotreba u svežem stanju i sl.)
80% kvaliteta voća potiče iz voćnjaka! 10% potiče iz perioda između berbe i čuvanja, dok je za samo 10% zaslužno čuvanje! Mnogi poremećaji u kvalitetu plodova koji se javljaju u toku skladištenja posledica su upravo neadekvatnog vremena branja.Prerana berba – posledice:
– Plodovi većine voćnih vrsta rastu sa manjim ili većim intenzitetom sve do dostizanja fiziološke zrelosti.
– Porast prečnika ploda kod jabuke i kruške 20 dana pre berbe može da iznosi i 1%, a pred samu berbu 0,1-0,5% dnevno.
– Preranom berbom se znatno smanjuje prinos, što znači da je prosečna masa plodova u takvim slučajevima znatno manja.
– Prerano ubrani plodovi nemaju dovoljno izgrađenu pokožicu, površina im je relativno veća u odnosu na masu pa je i gubitak vode transpiracijom znatno veći (na primer zeleni plodovi – Zlatnog delišesa izuzetno brzo smežuravaju).
– U prerano ubranim plodovima kutikula je nedovoljno formirana i sa tanjom voštanom prevlakom.
– Osnovna boja pokožice je suviše zelena i nema pokrovne boje kod perano ubranih plodova.
– Plodovi nemaju tipičnu aromu, često su trpki i bez karakterističnog ukusa.
– Prerano ubrani plodovi smokve su neupotrebljivi, a kod jabuke su podložniji pojavi gorkih pega.Prekasne berbe – posledice
– Pri suviše kasnoj berbi često je otpadanje najlepših plodova.
– Pojava fizioloških oboljenja, na primer: jonatanove pjege i staklavost ploda jabuke koji su najčešće posledica prekasne berbe.
– Gljivična oboljenja se javljaju mnogo intenzivnije za vreme čuvanja kasno ubranih plodova.
– Prekasno ubrani plodovi su suviše meki i loše transportabilnosti, a sposobnost da se duže čuvaju je smanjena.Berba u više faza
– Zrenje plodova raznih voćnih vrsta (jabuka, kruška, breskva, jagoda, kupina i sl.) dosta je rastegnuto. Zbog toga se plodovi često beru u više faza.
– Na ovaj način se dobijaju plodovi ujednačenog kvaliteta i mnogo su pogodniji za lagerovanje i preradu, a za vreme čuvanja su manji gubici.
– Kod jabuke se preporučuje berba u dva navrata, naročito ako je rod obilan, a postoje velike razlike u krupnoći plodova.
– Pri berbi zimskih sorti jabuka u više faza prva berba je za dugo čuvanje, druga za kraće, a treća za direktnu prodaju (bez čuvanja).
– Bresku treba brati u više navrata (3-4), jagodu 3-5, kupinu 5-7 puta jer plodovi ove voćne vrste ne sazrevaju u isto vreme.Dejan Stefanović, PSSS Negotin
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.