- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 meseci, 3 nedelje ranije by Jaćimović Miroslav.
-
AutorČlanci
-
11.06.2024 u 12:24 #587495Jaćimović MiroslavUčesnik
Ketoza je oboljenje koje se javlja u krava visoke mlecnosti u ranoj fazi laktacije.
Najcesce u toku druge do četvrte nedelje nakon telenja, mada se može javiti i jednu nedelju pre ,pa do osme nedelje nakon telenjaZnaci ketoze su:
– smanjena proizvodnja mleka
– krave mršave
– javljaju se ketonska tela u krvi i mokraći
– oseti se zadah na aceton prilikom disanja krava
– izrazito su depresivne i razdražljive
– konzumiranje hrane(naročito koncetrata)je smanjeno
Primarni uzrok oboljenja je nedostatak energija , naročito glukoze u krvi životinje
Krava visoke mlečnosti dnevno treba i do 3.000 g.gukoze , kao prekursora laktoze ( mlečnog šećera ) za sintezu mleka
Kod preživara je niža koncentracija glukoze u krvi iako putem hrane u velikoj meri unose ugljene hidrate , jer se ugljeni hidrati u predželucima prvenstveno razlažu do nižih masnih kiselina, a to utiče na neto resorpciju glukoze u nižim partijama digastivnog trakta
Nedovoljna količina energije dovodi do mobilizacije telesnih masti , a često dolazi I do njene nepotpune oksidacije
Zahvaljujući jetri ,mast( masne kiseline ) se koristi za sintezu mlečne masti
Usled toga što se više oslobađa masnih kiselina nego što jetra može da apsorbuje, javlja se višak neesterifikovanih masnih kiselina u krvi tj. do povećane koncentracije ketonskih tela.Ketonska tela su normalni oksidativni metabolite, kada su prisutni u relativno malim količinama u krvi.
Pojava ketoze se može reducirati ako se onemogući :
Uzimanje suvišnih količina energije pre telenja I izbegne nedovoljna količina energije u toku kritičnog perioda – rana faza laktacije.
Debalans u snadbevanju energijom i zahtevima krava na kraju laktacije i u fazi zasušenja , dovodi do deponovanja telesnih masti.Mobilisane telesne maasti se sporo i nepotpuno oksidišu, što dovodi do formiranja ketonskih tela.
Glavni uzrok za pojavu ketoze je nedovoljno konzumiranje obroka , neposredno pre telenja i u ranoj fazi laktacije.
Zato je veoma važno voditi računa da obrok bode ukusan , bez mirisa na plesni I da bude sastavljen od najkvalitetnijih kabastih I koncentrovanih hraniva.
Dipl.ing Miroslav Jaćimović PSSS Čačak
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.