- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 3 meseci ranije by Milošević Mirjana.
-
AutorČlanci
-
16.09.2019 u 13:46 #515644Milošević MirjanaUčesnik
У складу са Правилником о подстицајима за спровођење активности у циљу подизања конкурентности кроз сертификацију система квалитета хране, органских производа и производа са ознаком географског порекла (Службени гласник РС“ број 39/2018 од 25.05.2018. године) ближе се прописују врсте подстицаја кроз сертификацију система квалитета хране, органских производа и производа са ознаком географског порекла.
Подстицаји обухватају подршку сертификaцији (за лица уписана у Регистар пољопривредних газдинстава):
1. система управљања безбедношћу хране према ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R стандарду – за правно лице и предузетника,
2. добре пољопривредне праксе према GLOBALG.A.P. стандарду – за физичко лице,правно лице и предузетника,
3. система квалитета хране према HALAL стандарду – за правно лице и предузетника,
4. система квалитета хране према KOSHER стандарду – за правно лице и предузетника,
5. производа добијених методама органске производње – за физичко лице, правно лице, предузетника и удружење.
6. производа са ознаком географског порекла – за физичко лице, правно лице,предузетника и удружење.
7. производа са ознаком „српски квалитет” за физичко лице, правно лице и предузетника ,
и то за предмет подстицаја који је реализован од 01.новембра претходне године до дана подношења захтева у текућој године. Захтев се подноси за један или више подстицаја Управи за аграрна плаћања за сваку календарску годину од 01.марта до 31. октобра.
Уз захтев се доставља и следећа документација:
1. сертификат, у зависности од врсте подстицаја за који се захтев подноси – копија,
2. рачун на име подносиоца захтева о плаћеном износу трошкова сертификације за подстицај за који се подноси захтев – оригинал или оверена копија,
3. доказ о извршеном плаћању трошкова и то: налог за уплату и одоговарајући извод оверен од стране банке за правно лице, предузетника и удружење, као и за физичко лице ако је извршено безготовинско плаћање, односно одговарајући фискални исечак уколико је физичко лице плаћање извршено готовински – оригинал или оверена копија ,
4. сертификат о акредитацији, као и обим акредитације сертификационог тела које је извршило послове сертификације, издат од стране надлежног тела за послове акредитације, и то само за подстицаје за сертификацију систем управљања безбедношћу хране према ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R стандарду и и добру пољопривредну праксу према GLOBALG.A.P. стандарду – копија.
Потребно је на Захтев уписати и број катастарске парцеле, катастарску општину и општину на којој се налази објекат, односно обавља прозводња, прерада производа који су предмет подстицаја.
Сва документација треба да гласе на подносиоца захтева и да буде издата у периоду од 01.новембра претходне календарске године до дана подношења захтева, а документација издата на страном језику мора бити преведена, издата од стране овлашћеног судског тумача.
Висина подстицаја је 50% , односно 65% за маргинална подручја, без обрачунатог пореза на додату вредност, од износа увођења стандарда, односно трошкова сертификације и утврђује се према месту у коме се налази објекат који је предмет подстицаја, односно у коме се производе производи који су предмет подстицаја. Највиши укупни износ подстицаја по кориснику је 500.000 динара.Саветодавац за агроекономију
Мирјана Милошевић -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.