- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 4 meseci ranije by Kostić-Đorđević Mimica.
-
AutorČlanci
-
06.09.2021 u 17:37 #518165Kostić-Đorđević MimicaUčesnik
Pri kraju roidnosti kod starijih stabala, dolazi do slabljenja vegetativnog porasta, letorasti su dužine manje od 25 cm, dolazi do pojačanog ogoljavanja grana, izrođavanja plodova i masovne pojave vodopija. Takve voćke kje potrebno podmladiti. Voćke se podmlađuju i u slučaju jače pojave grada i prilikom prekalemljivanja. U takvim slučajevima, da bi se obnovila vegetativna masa, rodna površina i produžio vek eksploatacije voćki, pristupa se njihovom podmlađivanju. Najčešće na okućnicama, u baštama, pored puteva, nalaze se stara stabla i to pretežno autohtonih sorti jabuka i krušaka, sorti šljiva sa osušenim, polomljenim granama, sa dosta izbilih vodopija u unutrašnjosti krune. Sva ta stabla bi u narednom periodu trebalo podmladiti kako bi se produžio vek eksploatacije ovih stabala. Ovom merom se aktiviraju spavajući i adventivni pupoljci, usled naglog priticaja sokova. Podmlađivanje se obično vrši u vreme rezidbe voćaka. Ova pomotehnička mera se najčešće izvodi kod jabuke i kruške, a ređe kod šljive, trešnje i višnje. Podmlađivanje može biti potpuno i postepeno. Potpuno podmlađivanje tj. podmlađivanje u jednoj godini se ređe primenjuje jer voćke to teže podnose i dolazi do slabijeg obnavljanja krune. Zato se više preporučuje postepeno podmlađivanje u periodu 2–3 godine, gde se svake godine podmlađuje oko 35% grana u kruni. Prilikom ovakvog podmlađivanja u prvoj godini se izbacuju polomljene grane, grane koje zasenjuju krunu i koje smetaju drugim voćkama, kao I sve suve grane. U narednim godinama skraćuju se skeletne grane na trogodišnju i stariju zonu porasta, na bočnu granu ili grančicu, koje se ostavljaju u cilju regulisanja priticanja hrane u blizini mesta preseka. Prilikom prekraćivanja debljih grana treba voditi računa da ne dođe do njihovog cepanja. Rane stvorene na granama treba oštrim nožem zagladiti, dezinfikovati i premazati kalem voskom. U godinama podmlađivanja i naredne 2–3 godine trebalo bi odstranjivati izbile vodopije i voditi računa da se pravilno formira oblik krune. Podmlađivanje voćaka bi trebalo da prate i druge agrotehničke mere, kao što su poboljšana ishrana, obrada zemljišta, zaštita od prouzrokovača bolesti i štetočina, navodnjavanje i dr.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.