PLAVI PATLIDŽAN – Solanum melongena

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518107
    Knežević Jovana
    Učesnik

      PLAVI PATLIDŽAN – Solanum melongena

      Plavi patlidžan vodi poreklo iz jugoistočne Azije. Izuzetno se ceni zbog visokog sadržaja biljnih belančevina, male kalorične vrednosti.
      Proizvodi se iz rasada. Rana proizvodnja počinje setvom krajem januara, početkom februara,
      a pikiranje rasada početkom marta u polutople leje ili plastenike. U martu kasna proizvodnja počinje setvom u mlaku leju ili plastenik
      i tada se rasad ne pikira. Sadnja se obavlja kad se zemljište zagreje na 18-21 ºC.
      Temperature ispod 15ºC, kao i temperature iznad 36ºC nepovoljno utiču ,
      jer dolazi do odbacivanja cvetova, pupoljaka i već zametnutih plodova.
      Gaji se uspešno na plodnim , dubokim, strukturnim zemljištima sa dosta humusa. Dobre rezultate daje ako se gaji posle višegodišnjih i drugih leguminoza.
      Plavi patlidžan osetljiv je na sušu. Kritičan period je faza cvetanja kad u nedostatku vlage dolazi do opadanja cvetova.
      Zasad plavog patlidžana se zaliva na svakih 10 dana sa 30 do 40 l/m2.
      Obrada zemljišta je u jesen na dubinu 30-50 cm uz unošenje stajnjaka u količini 30-40 t po ha.
      Količina stajnjaka se može povećati, ukoliko zemljište ima smanjen sadržaj organskih materija.
      Rasad se iznosi na otvoreno polje kada prođe opasnost od mrazeva. Sadnja se obavlja na razmak 70×40 cm.
      Po rasađivanju se dobro zalije svaka biljka sa 1-1,5 l vode, a kasnije podrazumevane mere nege su:
      okopavanje, navodnjavanje, prašenje, prihranjevanje sa NPK đubrivima u količini od 100 do 200 kg.
      Berba u trenutku kada plodovi dostignu karakterističan oblik, boju, veličinu i sjaj.

      Prinos se kreće između 30-50 t/ha.

      Jovana Knežević, dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.