Plamenjača salate

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517066
    Fildžanović Bojana
    Učesnik

      Plamenjača salate je oboljenje koje izaziva gljivica Bremia lactucae. Oboljenje zelene salate koje se može javiti pri proizvodnji na otvorenom i u plastenicima. Najčešće se javlja pri proizvodnji u zatvorenom prostoru tokom jeseni i rano u proleće jer su tada uslovi najpovoljniji za razvoj. Visoka vlažnost,niža temperatura i veći broj oblačnih dana pogoduje razvoju spora kojima se širi oboljenje. Kada se stvore takvi uslovi zaraza se širi veoma brzo,nakon 5 dana pojavljuju se prvi simptomi.
      Simptomi su pojava pega na listovima koji su prvo svetlozelene, zatim žute i na kraju smeđe boje. Kada zaraza već poodmakne u razvoju, na naličju lista se može uočiti tipična sivo-bela prevlaka.Mlade biljke brzo uginu. Otpornost na oboljenje se povećava sa starošću biljke.
      Gljiva se održava micelijom ili oosporama u zaraženim biljkama ili biljnim ostacima. Primarne infekcije nastaju od inokuluma u zemljištu ili od konidija dospelih na salatu pomoću vetra, konidije klijaju u kapi vode. Oslobađanje konidija i infekcija počinje u jutarnjim časovima. Uloga semena u širenju ove zaraze je vrlo mala.
      Salatu koristimo u ishrani u svežem stanju,tako da zaštitu od ovog patogena treba bazirati na preventivnim merama.Preventivne mere: gajenje salate u plodoredu, setva tolerantnih sorata, uklanjanje biljnih ostataka, regulisanje temperature i vlažnosti vazduha (u zatvorenom prostoru), sprečavanje zadržavanja vode na biljkama, izbalansirano đubrenje azotom.
      Kada uslovi pogoduju razvoju oboljenja preventivne mere nisu dovoljno efikasne pa se moraju primenjivati hemijske mere zaštite.Najčešće su u upotrebi preventivni fungicidi na bazi mankozeba, propineba i hlortalonila, a od sistemičnih ili lokal sistemičnih propamokarb-hidrohlorid, metalaksil, azoksistrobin i fosetil-aluminijum. Kod poslednjih tretiranja strogo voditi računa o karenci!

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.