Pinciranje i dekaptiranje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #589769
    Janjić Marija
    Učesnik

      Pinciranje je mera kojom se bočni izdanci (zaperci) dužine 10-15 cm zakidaju odnosno pinciraju. Ova mera se obalja jednom nedeljno u vereme intenzivnog porasta biljke, a nikako nije poželjno da zaperak preraste i zauzme centralni položaj. Zakidanje mladih zaperaka obavlja se ručno, ali ako je zaperak stariji, što znači i deblji, kako se ne bi oštetila glavna stabljika, zaperak je potrebno odstraniti makazama ili nožem.

      Pojam dekaptiranje podrazumeva zakidanje vegetativnog vrha biljke. Zakidanjem se postiže zaustavljanje rasta biljke u visinu, a potpomaže razvoj i sazrevanje plodova. Nisu sve sorte podložne dekaptiranju, tako da ova mera kod nekih sorti može izazvti bujanje bočnih izdanaka (zaperaka) koji se moraju uklanajti zakidanjem. Dekaptiranje se obavlja oštrim nožem ili makazama. Uobičajeno je da se dekaptira vrh biljke iznad zadnje zametnute cvetne grane zajedno sa 2 – 3 lista. Ruke pri dekaptiranju moraju biti čiste, a kod dekaptiranja paradajza ne sme čak biti ni ostataka nikotina na prstima kako bi se sprečio prenos virusa mozaika duvana.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.