- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 4 meseci ranije by Cvetković Slađana.
-
AutorČlanci
-
14.07.2022 u 13:12 #522628Cvetković SlađanaUčesnik
Пектини су врста растворљивих влакана, која се налазе у воћу и поврћу. Приликом загревања у присуству течности, пектин се претвара у гел, што га чини одличним згушњивачем за џемове. Пектин представља растворљива биљна влакна, која успоравају усвајање шећера у органима за варење, успоравајући на тај начин пораст шећера у крви. Основно је, да се сви шећери у организму разлажу на глукозу, а оно што их разликује је начин варења и брзина усвајања глукозе у крви. Налази се у јабукама (посебно у дивљим), лимуну, боровницама, дивљим јагодама, зобеним пахуљицама.
Нутритивни састав пектина
Пектин нема богат нутритивни састав. Не садржи много калорија, нити нутритивних састојака.
Око 30 г течног пектина садржи:
Калорије: 3
Протеини: 0 г
Масти: 0 г
Угљени хидрати: 1 г
Влакна: 1 г
Припремање пектина је једноставно, а све шта треба су незреле јабуке. Пошто се користи кора, важно је да буду (органска) непрскане. Јабуке треба добро опрати, осушити и очистити, а семе, унутрашњост и кору исећи на коцкице.
Потребно је:
1,2 кг јабука
240 мл воде
Поступак: Исечене јабуке ставити у посуду дебљег дна, прелити водом и кувати док смеша не проври. Затим кувати на лаганој температури још отприлике 25 минута непрестано мешајуц́и. Оставити да се смеша потпуно охлади. Процедити кроз газу или фино сито, а оцеђени сок сипати у широки суд. Суд одложити на сушење на 80 – 100 степени у трајању од 5 – 6 сати (док вода не испари). На дну суда остац́е смеђи прах – пектин. Прах потпуно охладити и чувати у теглама са херметичким поклопцем. Овако припремљен пектин можете чувати до годину дана на тамном и сувом месту, фрижидеру, подруму или остави.
Пектин се првенствено користи у производњи хране и домаћој кухињи као средство за згушњавање. Додаје се комерцијално произведеним и домаћим џемовима, желеима и конзервисаним производима. Такође се може додати ароматизованом млеку и јогурту као стабилизатор.
Узимањем суплемената пектина могу да се побољшају различита здравствена стања.
-Побољшава ниво шећера и масти у крви
-Смањује ризик за развој рака дебелог црева
-Промовише здраву телесну тежину
-Помаже код гастроинтестиналних проблема
Један од начина да се укључи пектин у исхрану јесте да се конзумирају више намирнице које га садрже, као на пример јабуке. Готово све врсте воћа и поврћа садрже мало пектина, па је конзумирање различитих биљних намирница одличан начин за повећање његовог уноса. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.