Označavanje organskih poljoprivrednih proizvoda

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515477
    Ševarlić Radovan
    Učesnik
      Poljoprivredni proizvodi dobijeni metodama organske proizvodnje, moraju nositi obeležja i oznaku „Organski proizvod“, kojim se jasno ističe da je taj proizvod u skladu sa načelima i standardima organske proizvodnje. Zakonom je definisano ko može obavljati poslove kontrole i sertifikacije. Poslove kontrole obavljaće akreditovane kontrolne organizacije koje su upisane u Registar privrednih subjekata, a poslovi se obavljaju na osnovu predhodno zaključenog ugovora između organizacije i proizvođača. Na osnovu izveštaja o izvršenoj kontroli, ovlašćena kontrolna organizacija izdaje sertifikat kojim se dokazuje da je proizvod proizveden u skladu sa principima organske proizvodnje. Ovim zakonom je definisan i period konverzije, kao vremenski koji je potreban za prelazak sa konvencionalne proizvodnje (podrazumeva upotrebu hemijskih sredstava za zaštitu, mineralnih đubriva i dr.) na organsku proizvodnju. U nekim zemljama, sertifikacija je nadgledana od strane vlade, a komercijalna upotreba termina „organski proizvodi“ je zakonski ograničena. Sertifikovani organski proizvođači su takođe podložni istim propisima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, bezbednosti hrane i drugih vladinih propisa koji se odnose i na komercijalne proizvođača. Širom sveta raste potražnja za organskom hranom. Namera je da se osigura kvalitet i spreče prevare, ali i da se promoviše komercijalna prodaja ovih proizvoda. Sertifikat nije bio neophodan u početnoj fazi razvoja organskih pokreta, kada su mali poljoprivrednici prodavali svoje proizvode direktno na pijacama. Međutim, kako su organski proizvodi sve više dobijali na popularnosti, sve veće količine ovih proizvoda su distribuirane kroz tradicionalne kanale prodaje, kao što su supermarketi . Upravo zbog toga, javila se potreba za sertifikacijom ove proizvodnje, od strane nezavisnih regulatornih sertifikacionih tela.
      Sertifikacija je u suštini usmerene na regulisanje i olakšavanje prodaje organskih proizvoda. Najveći broj sertifikacionih tela u Velikoj Britaniji, koristi minimum standarda koje zahteve britanska vlada, dok neki drugi koristi znatno strožije standarde. Od jula 2010. godine, proizvođači organske hrane u zemljama EU su u obavezi svoje proizvode etiketiraju na jedinstven način. Novi logo je u obliku zelenog lista sa 12 zvezdica.
      Dipl. ing agroekonomije Radovan Ševarlić
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.