Ozimi stočni grašak

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518616
    Nikolić Radojka
    Učesnik

      Недостатак падавина и високе температуре деловале су неповољно на кукуруз, луцерку и остале крмне културе тако да је принос ових култура смањен па ће бити недовољно сточне хране за гајене животиње пре свега краве музаре.Из тих разлога препоручујемо произвођачима сетву озимог сточног грашка који подноси добро неповољне услове и вегетација му се завршава већ крајем маја када још увек нису високе температуре.
      Озими грашак је доста скроман у захтевима, клија већ на два до четири степена, а ниче када је температура земљишта од пет до шест степени.Ова култура може да издржи мраз од 14 до 20 степени.Најбоље се развија када температура порасте до 16 –18 степени.Високе температуре и сув ваздух у цветању му не одговарају.
      Озими грашак у јесен порасте до 10 цм , полегне под снегом, презими и у рано пролеће крене да расте.У време цветања и у оплодњи му је потребно доста влаге.Најбољи предусеви за грашак су житарице, сунцокрет, рани кукуруз.После грашка у земљишту остаје пуно азота тако да је он одличан предусев за кукуруз, поврће, житарице .Основна обрада изводи се на 25 цм .Предсетвена припрема изводи се сетвоспремачом којим треба ситно да се обради слој од 8 – 10 цм и да се добро поравна.
      За постизање раста и развоја користи се минерална ђубрива (НПК) Ова ђубрива се примењују предсетвено.Озими грашак се сеје до 15 октобра.Грашак се сеје , за добијање зелене масе , густо са употребом семена око 150 кг/ха.У густом склопу , за зелену масу , грашак се сеје на међуредни размак од 14- 16 цм.Семе се полаже на 4 – 5 цм дубине а затим се поваља глатким ваљком како би семе равномерно никло.Грашак треба сејати у смеши са овсем, ражи или јечмом.Користи се око 30 кг /ха ових житарица које представљају потпорни усев и не треба повећавати количину семена.На овај начин се постиже најбољи склоп усева.
      Приноси зелене масе у оваквој смеши су од 30 до 50 т/ха.
      Коришћење :Озими крмни грашак доспева у мају.За зелену масу и сено се користи кад формира прве махуне. Ако се гаји у смеши са ражи коси се пре класања јер јој је квалитет лошији и стока не би јела зелену масу.Са овсем нема таквих проблема јер не престарева брзо.Зелена маса за силажу коси се касније јер маса треба да садржи више суве материје.То је у време кад грашак оформи две трећине махуна, а искласали усев мало и огруби (за силажу то не смета).
      Радојка Николић,дипл.инж.
      ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.