Ozima i jara pšenica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516888
    Janjić Marija
    Učesnik

      Ozima pšenica ima daleko veći ekonomski značaj u odnosu na jaru (prolećnu) pšenicu, jer su površine i prinos u svetu pod ozimom pšenicom daleko veći u odnosu na jaru pšenicu.
      Ozima pšenica za svoje uspevanje zahteva blage uslove, umerene zime. Glavni rejon gajenja ozime pšenice je umereni pojas.
      Ozima pšenica daje ne samo veći, već i stabilniji prinos od jare.
      Jara (prolećna) pšenica je malo zastupljena u optimalnim rejonima gajenja ozime pšenice. Ona se pretežno gaji u surovim ekološkim uslovima. Ovo proizilazi iz činjenice što jara pšenica ima kratak vegetacioni period i što bolje podnosi sušu i visoke temperaature od ozime pšenice. Zbog toga ona se u mnogo većoj meri gaji na severu zemljine kugle i u suvim kontinentalnim rejonima.
      Osnovne razlike između ozime i jare pšenice su:
      -vreme setve – jara pšenica se seje u proleće dok se ozima pšenica seje u jesen i prezimljuje u fazi od bokorenja do nicanja.
      -dužina vegetacije – jara ima kraću vegetaciju od ozime
      -bokorenje – jara pšenica slabije bokori od ozime
      -otpornost na niske temperature – jara pšenica je slabije otporna na niske temperature od ozime pšenice
      -dužina stadijuma jarovizacije – jara pšenica ima daleko kraći stadijum jarovizacije
      -otpornost na visoke temperature i sušu – jara pšenica je otpornija od ozime
      -kvalitet zrna – jara pšenica daje kvalitetnije zrno i brašno od ozime

      Marija Janjić
      Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo
      PSSS Vranje

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.