- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 7 meseci ranije by Radosavljević Dragan.
-
AutorČlanci
-
12.12.2022 u 14:50 #524478Radosavljević DraganUčesnik
Najveći problemi koji pred nas stavljaju ovi proizvodi su njihovo skupljanje i održavanje u svežem stanju.
Korišćenje ovih otpadaka nam daje dve koristi:
– Ekološka;
– Hranjljiva vrednost.
Sve se više koriste u svetu. Naravno da je važno da troškovi skupljanja, prerade, čuvanja, transporta budu na takvom nivou da se pored rešenja problema ekološke prirode isplati koristiti ove otpatke, bolje reći stočnu hranu u ishrani stoke.
Zavisno od toga o kakvim proizvodima se radi njihova hranjljiva vrednost varira.
Kod tovljenika može praktično zameniti proteinski deo u obroku i učiniti tov dosta ekonomičnijim.
Po mišljenju mnogih, svaka naša klanica bi trebala na ovakav način rešavati problem otpadaka (krv, kosti, uginule životinje).
Način pripreme otpadaka klanične industrije za stočnu ishranu je različit (hemijska obrada, termička).
Neophodno je izvršiti sterilizaciju zbog mogućeg prisustva salmonele u ovoj hrani.
Korišćena literatura:”Podsetnik iz svinjarstva”, autor: Radiša Drobnjaković -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.