- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 10 meseci, 3 nedelje ranije by Vuksanović Ljiljana.
-
AutorČlanci
-
18.12.2023 u 14:50 #578329Vuksanović LjiljanaUčesnik
Plodovi koji se ostavljaju za zimu moraju biti zreli (u protivnom imaju znatno manje vitamina i minerala), zdravi, neoštešeni i očišćeni od zemlje, što znači da ih treba pažljivo brati. Za zimnicu se koristi povrće prosečne veličine za tu vrstu i sortu.
Najbolja temperatura za ostavljanje povrća je od +1ºC do +4ºC, a vlažnost od 75-90%. Najbolji su podrumi čije je dno od sabijene zemlje. Najvažnija mera je sprečavanje izmrzavanja ušuškavanjem i izolovanjem mesta gde se povrće drži.
Korenasto povrće treba očistiti od zemlje, odseći listove od srca i ukopati u sanduk sa peskom ili utrapiti. Karfiol brati i dok su mlade glavice, ali onda obavezno u podrumima sprovesti njegovo dozrevanje.
Povrće koje ostaje na leji prekriti slojem slame, lišća pa zasuti zemljom. Izmrzavanje kupusa sprečiti prekrivanjem glavica slamom i lišćem ili debljom plastičnom folijom. Najbolje vreme za branje kupusa u hladnim zimskim danima jeste od 9 do 12 časova.
Paradajzu po hladnom vremenu odseći stabljike od zemlje a biljku sa nedozrelim plodovima okačiti u toploj prostoriji za dozrevanje.
Krtole krompira vaditi kada lišće počne da vene. Izvaditi sve krtole iz leje kako bi se smanji rizik od bolesti. Čuvati ih na hladnom i mračnom mestu na t od 7-10 ºC zaštićene od mraza.
Mlade cvekle se vade kada dostignu veličinu 2,5-5 cm u prečniku. Koren pred zimu vaditi čim dostigne odgovarajuću veličinu. Cveklu čuvati , kao i ostalo korenasto povrće, na hladnom i vlažnom mestu.
Decembar je mesec kada je organska bašta pripremljena za zimu i pažnja se usmerava ka gajenju biljaka u zaštićenom prostoru. Biljke koje su pod folijom ili agrilom redovno obilaziti i kad je temperatura vazduha povišena otvarati i provetravati zaštićeni prostor. Pred kraj meseca u tople leje posejati još jednu turu salate i posaditi luk za prolećno korišćenje.
Izvor:Organsko baštovanstvo
Ljiljana Vuksanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.