Osnovni uslovi za organsku proizvodnju voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514966
    Dragićević-Filipović Snežana
    Učesnik

      Osnovni uslovi za organsku proizvodnju voća

      Organska proizvodnja voća u Srbiji odvija se u ekstenzivnim zasadima starih autohtonih sorti (kožara, kolačara, budimka) i u novim zasadima novostvorenih otpornih sorti u kojima se primenjuju intenzivnije agro i pomotehničke mere (topas, prima). U organsku proizvodnju voća spada i voće iz šumskih predela i to su: divlja trešnja, kesten, orah, leska dren, šipurak, šumska jagoda, borovnica, kupina. Program organske proizvodnje je veoma sličan tradicionalnom načinu proizvodnje .
      Cilj organske proizvodnje je da se dobije visoko kvalitetna hrana, proizvodi sa potvrđenom procedurom proizvodnje, zaštita prirodnih resursa od zagađenja, dugoročno povećavanje i održavanje plodnosti zemljišta unapređenje zdravlja i produktivnosti uzajamno zavisnih zajednica života zemljišta, biljaka, životinja i ljudi. Pre zasnivanja organske proizvodnje voća treba predvideti sledeće preduslove:
      – prirodni uslovi za podizanje zasada
      – tehnologija gajenja u zasadu i organizovanje proizvodnje
      – radna snaga, oprema i mehanizacija
      – transport , skladištenje proizvoda, prodaja
      Svi navedeni elementi su neophodni za uspešno gajenje voća metodama organske proizvodnje. Za uspešnu organsku proizvodnju u voćarstvu neophodno je obezbediti podizanje zasada u blizini farmi na kojima se odvija stočarska i ratarska proizvodnja u cilju obezbeđenja dovoljne količine stajnjaka i rotacije useva.
      Treba izbegavati zemljišta koja su plitka, teška, zbijena, zabarena i glinovita, krečna i suva, kao i zemljišta sa visokim nivoom podzemnih voda .
      Proizvođač organskih proizvoda je dužan da se pridržava propisanih uslova za organsku proizvodnju, dok ovlašćena kontrolna organizacija (sa kojom proizvođač zaključuje ugovor) utvrđuje da li je proizvod proizveden u skladu sa zakonom i pratećim propisima, i kao potvrdu kome izdaje sertifikat. Za organske proizvode iz uvoza ovlašćena kontrolna organizacija izdaje potvrdu.
      Samo proizvod kontrolisan i sertifikovan od strane ovlašćene kontrolne organizacije može se staviti u promet sa oznakom organski proizvod.

      PSSS Čačak Snežana Dragićević Filipović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.