OSNOVNA NAČELA GLOBALGAP STANDARDA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515299
    Ćirić Milena
    Učesnik

      GLOBAL GAP pruža informaciju potrošaču na koji način je proizveden određeni poljoprivredni proizvod.
      To je skup normativa za međunarodni sertifikat. Normative su izradili i razvijali predstavnici svih članova prehrambenog lanca u celom svetu. Počelo je na inicijativu trgovaca 1997. godine sa ciljem usklađivanja procedura i standarda unutar svih članova prehrambenog lanca. Tehnički Odbor za standarde, koji se sastoji od proizvođača i trgovaca odgovoran je za razvoj i poboljšanje GlobalGAP-a
      GLOBALGAP je prisutan u 80 zemalja sveta. Preko 100.000 proizvođača u Evropskoj Uniji je sertifikovalo svoje proizvode, kako bi ih mogli plasirati preko velikih trgovinskih lanaca. Neki trgovinski lanci u potpunosti uslovljavaju kupovinu posedovanjem ovog sertifikata i za očekivati je da će GLOBALGAP standard u perspektivi biti potpuno obavezujući. Ovaj standard omogućava da se proizvođači, nezavisno od veličine i oblika organizovanosti (individualni/udruženja) pojave na tržištu u bilo kojem delu sveta, ukoliko poseduju GLOBALGAP sertifikat.
      Ciljevi
      Svrha ovog standarda je da osigura maloprodajnoj mreži i krajnjim potrošačima visok nivo pouzdanosti da su sprovedene sve mere i kontrole, te da je proizvod siguran za zdravlje potrošača.
      GlobalGAP obuhvata sistem sertifikacije :
      • Svežeg voća i povrća
      • Gajenja stoke i ribe
      • Cveća i ukrasnog bilja
      • Začinskog bilja
      • Integralne poljoprivredne proizvodnje
      Principi
      • Ograničena i kontrolisana upotreba svih vrsta agrohemikalija,
      • Higijensko postupanje prilikom proizvodnje i manipulacije poljoprivrednih proizvoda,
      • Obezbeđenje uputstava i zapisivanje svih aktivnosti uz obezbeđenje sledljivosti,
      • Jedinstvena pravila koja omogućavaju nepristrasnu verifikaciju (potvrda da je sve rađeno kako treba),
      • Međusobna komunikacija i razmena mišljenja između proizvođača, trgovaca i korisnika proizvoda,
      • Briga za zaštitu čovekove okoline i održivi razvoj,
      • Odgovorno postupanje prema zaposlenima na gazdinstvu.

      Dokumenti, standardi i procedure
      GlobalGAP normativi se sastoje od:
      • Protokola (Izrada referentnih standarda)
      Ovaj dokument dolazi zajedno sa:
      • Opštim propisima (proces sertifikacije i zahtevi auditora)
      • Kontrolnom listom (Check lista)
      • Kontrolnim tačkama i pridržavanjem kriterija (Kriterijumi i objašnjenje kriterijuma)
      I sve je deo ugovora između GlobalGAP-a, Sertifikacijskog tela, proizvođača i udruženja proizvođača .

      Delovi protokola
      • Vođenje evidencije
      • Sorte i vrste podloga
      • Karakteristike terena
      • Zemljište i supstrat
      • Upotreba đubriva
      • Navodnjavanje
      • Zaštita bilja
      • Žetva
      • Period posle žetve
      • Otpad, zagađenje životne sredine, recikliranje i ponovno korišćenje
      • Dobrobit (korist) i zdravstvena sigurnost
      • Ekološki problemi
      • Obrazac za žalbu
      Korist za potrošače
      • Manji rizik za zdravlje kupaca
      • Kompletnije i bolje informacije o poreklu proizvoda: sledljivost
      • Veće poverenje u proces proizvodnje hrane
      • Veće zadovoljstvo hranom u pogledu kvaliteta, raznovrsnosti i sigurnosti
      Korist za proizvođače
      • Bolji i lakši pristup tržištu
      • Usklađenost sa trgovcima/trgovinom
      • Veće mogućnosti za konkurentnost
      • Mogućnost povećanja kvaliteta i kvantiteta
      • Mogućnost dugoročnog smanjenja troškova proizvodnje
      Korist za poljoprivredu
      • Prevencija i smanjenje rizika za zdravlje potrošača, sigurnost i zaštitu životne sredine
      • Smanjenje rizika za zdravlje proizvođača/uzgajivača
      • Vraćanje profesionalnog imidža poljoprivrede i sticanje poverenja potrošača
      • Usklađivanje sa EU legislativom
      • Mogućnost usklađivanja postojećih protokola
      Korist za zaštitu životne sredine
      • Podizanje nivoa svesti, važnosti i poštovanja prema flori i fauni, te očuvanje životne sredine
      • Smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu
      • Uvođenje i razvijanje plana zaštite životne sredine[/b]

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.