- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 1 mesec ranije by Stojkić Slavica.
-
AutorČlanci
-
13.10.2017 u 18:34 #513768Stojkić SlavicaUčesnik
OSETLJIVOST PLODOVA JABUKE NA OŽEGOTINE
Ožegotine su fiziološka oštećenja koja značajno mogu da umanje kvalitet plodova. Kao termičke povrede usled Sunčevog zračenja velikog inteziteta nastaju u letnjem periodu usled više faktora:
– loše obezbedjenosti zasada vodom
– visoke temperature
– niske vlažnosti vazduha
– pravaca redova
– jače zelene rezidbe koja dovodi do naglog otkrivanja plodova
Pored smanjenja kvaliteta i veličine plodova ukupne štete zbog ožegotina uključuju i
– pojačano opadanje plodova
– smanjenje broja cvetova u narednoj godini
– skraćenu dužinu čuvanja plodova
Ožegotine se najčešće javljaju u julu i avgustu mesecu kada temperatura predje 30 stepeni i naročito kada posle dužih perioda oblačnog vremena nastupi vedro i toplo vreme. Masovnije se javljaju na jugo-zapadnim delovima krune i kod sorata sa tankom pokozicom. Takodje, ova osatljivost se povezuje i sa manjkom kalcijuma. Po nekim podelama imamo tri tipa podela ožegotina:
– oštećenja epidermalnih i subepidermalnih ćelija koja nastaju kada temperatura površine ploda malo preko 50 stepeni. Tada tkivo nekrotira.
– oštećenja epidermalnih ćelija i tu dolazi do promene boje povredjenog dela pokožice.
– fotooksidativna oštećenja nastaju usled naglog izlaganja zasenjenih plodova Sunčevom zračenju.
– Ova poslednja nastaju kod prejake zalene rezidbe koja se nestručno izvede a bude od ključnog značaja.Po nekim istraživanjima stepen proizvodnog rizika u Srbiji najveći je u Smederevu i Aleksandrovcu 13.2 , Jagodini 12.6 i Negotinu 12.0. Takodje treba napomenuti da temperatura onih delova ploda koji su direktno izloženi Sunčevom zračenju u odnosu na temperaturu vazduha može biti i 15-18 stepeni, dok zasenjeni delovi imaju oko 8. Do ovih razlika dolazi ne samo zbog temperature vazduha već i zbog inteziteta sunčevog zračenja, brzine vetra, inteziteta transpiracije, vlažnosti vazduha, veličine ploda…
Realno gledano, štete koje nastaju kao posledica oštećenja plodova od ožegotina se mere milionskim iznosima. Zbog globalng zagrevanja i povećanja vrednosti UV zračenja u budućnosti se mogu očekivati i veći proizvodni gubici.BOLESTI PLODOVA JABUKE TOKOM SKLADIŠTENJA
Jesenje i zimske sorte jabuka tokom skadištenja su podložne raznim bolestima.
Različiti faktori mogu izazvati propadanje plodova tokom skladištenja:
1. produžen proces skladištenja
2. uslovi skladištenja
3. uslovi u hladnjačama
4. nove sorte
5. intenzivna proizvodnja
6. agrotehničke mere
7. Potpuno su različiti uslovi u jednom podrumu ili u jednoj hladnjači. Svaka sorta jabuke ima tačno određene uslove čuvanja (temperatura, vlaga i gasovi) koji joj odgovaraju za duže čuvanje, tzv. specijalna atmosfera. Za kraći period čuvanja može poslužitu i dobar podrum. Bitno je da se bolest na vreme prepozna i bolesni deo voća eliminiše iz skladišnog prostora, da dalje ne širi zarazu. Treba razlikovati fiziološke bolesti-neparazitske prirode od gljivičnih, koje su prouzrokovane parazitima.PSSS Smederevo Savetodavac: Slavica Stojkić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.