OSETLJIVOST PLODOVA JABUKE NA OŽEGOTINE-Slavica Stojkić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513768
    Stojkić Slavica
    Učesnik

      OSETLJIVOST PLODOVA JABUKE NA OŽEGOTINE

      Ožegotine su fiziološka oštećenja koja značajno mogu da umanje kvalitet plodova. Kao termičke povrede usled Sunčevog zračenja velikog inteziteta nastaju u letnjem periodu usled više faktora:

      – loše obezbedjenosti zasada vodom
      – visoke temperature
      – niske vlažnosti vazduha
      – pravaca redova
      – jače zelene rezidbe koja dovodi do naglog otkrivanja plodova
      Pored smanjenja kvaliteta i veličine plodova ukupne štete zbog ožegotina uključuju i
      – pojačano opadanje plodova
      – smanjenje broja cvetova u narednoj godini
      – skraćenu dužinu čuvanja plodova
      Ožegotine se najčešće javljaju u julu i avgustu mesecu kada temperatura predje 30 stepeni i naročito kada posle dužih perioda oblačnog vremena nastupi vedro i toplo vreme. Masovnije se javljaju na jugo-zapadnim delovima krune i kod sorata sa tankom pokozicom. Takodje, ova osatljivost se povezuje i sa manjkom kalcijuma. Po nekim podelama imamo tri tipa podela ožegotina:
      – oštećenja epidermalnih i subepidermalnih ćelija koja nastaju kada temperatura površine ploda malo preko 50 stepeni. Tada tkivo nekrotira.
      – oštećenja epidermalnih ćelija i tu dolazi do promene boje povredjenog dela pokožice.
      – fotooksidativna oštećenja nastaju usled naglog izlaganja zasenjenih plodova Sunčevom zračenju.
      – Ova poslednja nastaju kod prejake zalene rezidbe koja se nestručno izvede a bude od ključnog značaja.Po nekim istraživanjima stepen proizvodnog rizika u Srbiji najveći je u Smederevu i Aleksandrovcu 13.2 , Jagodini 12.6 i Negotinu 12.0. Takodje treba napomenuti da temperatura onih delova ploda koji su direktno izloženi Sunčevom zračenju u odnosu na temperaturu vazduha može biti i 15-18 stepeni, dok zasenjeni delovi imaju oko 8. Do ovih razlika dolazi ne samo zbog temperature vazduha već i zbog inteziteta sunčevog zračenja, brzine vetra, inteziteta transpiracije, vlažnosti vazduha, veličine ploda…
      Realno gledano, štete koje nastaju kao posledica oštećenja plodova od ožegotina se mere milionskim iznosima. Zbog globalng zagrevanja i povećanja vrednosti UV zračenja u budućnosti se mogu očekivati i veći proizvodni gubici.

      BOLESTI PLODOVA JABUKE TOKOM SKLADIŠTENJA

      Jesenje i zimske sorte jabuka tokom skadištenja su podložne raznim bolestima.
      Različiti faktori mogu izazvati propadanje plodova tokom skladištenja:
      1. produžen proces skladištenja
      2. uslovi skladištenja
      3. uslovi u hladnjačama
      4. nove sorte
      5. intenzivna proizvodnja
      6. agrotehničke mere
      7. Potpuno su različiti uslovi u jednom podrumu ili u jednoj hladnjači. Svaka sorta jabuke ima tačno određene uslove čuvanja (temperatura, vlaga i gasovi) koji joj odgovaraju za duže čuvanje, tzv. specijalna atmosfera. Za kraći period čuvanja može poslužitu i dobar podrum. Bitno je da se bolest na vreme prepozna i bolesni deo voća eliminiše iz skladišnog prostora, da dalje ne širi zarazu. Treba razlikovati fiziološke bolesti-neparazitske prirode od gljivičnih, koje su prouzrokovane parazitima.

      PSSS Smederevo Savetodavac: Slavica Stojkić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.