- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 10 meseci, 4 nedelje ranije by Mijatović Bojan.
-
AutorČlanci
-
16.12.2023 u 18:59 #578110Mijatović BojanUčesnik
Od koprive možete napraviti odlično organsko đubrivo koje je posebno pogodno za
cveće i povrće zbog visokog sadržaja azota koji potpomaže porast biljaka. Za pripremu ovog
đubriva potrebne su vam sveže koprive. Najbolje bi bilo da za ovu namenu koristite gornju
trećinu biljaka. Obratite pažnju da biljke koje ćete koristiti za đubrivo ne sakupljate pored
prometnih saobraćajnica jer kopriva jako dobro usvaja olovo pa bi ste imali više štete nego
koristi. Takođe, za pripremu đubriva nemojte koristiti biljke koje su već razvile seme jer bi
ste na taj način mogli posejati koprivu u svojoj bašti.Nakon što ste sakupili potrebnu količinu kopriva, usitnite ih i potopite u vodi. Za
potapanje nikako nemojte koristiti svežu hlorisanu vodu. Ukoliko ste u mogucnosti, koristite
kišnicu ili meku vodu. U najgorem slučaju možete koristiti vodu koja je odstojala nekoliko
dana. Napravite mešavinu kopriva i vode u razmeri 1:10. Ovakvu mešavinu ostavite na sunčano
mesto i polupoklopljenu. Imajte u vidu da prilikom vrenja ovog rastvora dolazi do stvaranja
neprijatnih mirisa pa ga nemojte držati u zatvorenom ili u blizini kuće. Rastvor mešajte
jednom dnevno svakog dana. Tokom procesa vrenja, stvaraće se pena na površini rastvora.Nakon 10-15 dana vrenje će se završiti i pena će prestati da se pojavljuje. Prestanak
stvaranja pene na površini znak je da je đubrivo spremno za upotrebu. Ovako dobijeno đubrivo
možete koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno, prskanjem biljaka. Pošto je
ovako dobijeno đubrivo jako koncentrisano potrebno je da ga razblažite pre upotrebe. S tim u
vezi, ukoliko planirate da ga primenjujete zalivanjem, potrebno je da ga razblažite sa vodom u
odnosu 1:10. Ukoliko planirate folijarnu primenu, u tom slučaju rastvor treba praviti u
razmerama od 1:10 do 1:25.Za portal uredio: Bojan Mijatović. Msc Organske proizvodnje
PSSS Beograd
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.