Organska proizvodnja u voćarstvu

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine ranije by Mitić Aleksandar.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516022
    Mitić Aleksandar
    Učesnik

      Organska savremena proizvodnja podrazumeva dobijanje zdravog bezbednog i dobrim delom kvalitetnog proizvoda koji će ispuniti očekivanje kupca u pogledu izgleda, organoleptičkih osobina sublizno kao u konvencionalnoj proizvodnji. Veliki problem u organskoj proizvodnji je kvalitet koji pored dobrog napora poljoprivrednih proizvođača je delom uglavnom slabiji i često na osudi nekih ličnosti. Za dobijanje kvalitetnog proizvoda nemožemo koristiti novodobijen sortiment voća, uporište za uspeh moramo nalaziti u starim i odomaćenim sortama ili sorte koje su nastale ukrštanjem sa domaćim autohtonim sortama i sorte koje su novog datuma a imaju genetičku otpornost na biljne bolesti i štetočine. Pored dobrog sorimenta moramo birati lokacije koje su prostorno izolovane od konvencionalne proizvodnje po zakonu o prostornoj izolaciji, a najbolji tereni za voćarsku organsku proizvodnju su brda i planinska područja, veće nadmorske visine od 450 do 900 m po čak i više. Mehanizacija koja se koristi u voćarskoj proizvodnji za izvođenje agrotehničkih mera, su traktori slabije snage i težine da ne bi sabijale zemljište i pogoršavale strukturu a time i vodno vazdušni režim i biološku aktivnost u zemljištu. U sklopu agrotehničkih mera bitno je đubrenje voćaka. Đubriva koja se koriste su propisana pravilnikom. Organka proizvodnja je nezamisliva bez organskih đubriva. Organska đubriva su biološki prerađene materije biljnog i životinjskog porekla i sadrže veći deo organske materije a manji deo mineralni sastav. Po svom sastavu su složena, kompleksna, jer sadrže sve neophodne makro i mikro elemente i imaju postepeno razlaganje i delovanje u zemljištu. Organska đubriva popravljalju strukturu i pojačavaju mikrobiološku aktivnost zemljišta a time se stvaraju povoljni uslovi za aktivnost korena voćaka i usvajanje hraniva iz zemljišta i podstiče pravilan razvoj nadzemnog dela voćke. U voćarskoj praksi se najviše koristi: stajnjak, delom osoka, zelenišno đubrivo, kompast, treset i paletirana đubiva i drugo. U organskoj proizvodnji koristi se i druge materije kao što je glina koalin i druge. Za aspekta voćarske proizvodnje u cilju regulisanje rodnosti i lakše zaštite voća od bolesti i štetočina obavezna je primena pomotehničkih mera u prvom redu rezidbe. Rezidba voća mora biti pravilna, uravnotežena i izvedena tokom cele godine kako zimi tako i u toku vegetacije radi lakše zaštite od bolesti i štetočina a u cilju dobijanja dobrog i kvalitetnog prinosa i plasmana proizvoda.

      Savetodavac iz voćarstva i vinogradarstva Mitić Aleksandar

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.