Organska proizvodnja maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #592188
    Gavrilović Slađana
    Učesnik

      Organska proizvodnja maline

       

       

      U našoj zemlji organska proizvodnja je regulisana zakonom i pravilnicima, a normativi i standardi iz navedenih propisa uskladjeni su sa regulativom Evropske unije. Domaće i izvozno tržište sve više zahteva plodove maline koja je gajena po metodama organske poljoprivrede.  Proizvodnja je daleko zahtevnija od konvencionalne, samim tim tržišna vrednost ovakve maline je sa znatno višom cenom.

      Organska proizvodnja se zasniva na prirodnim procesima i upotrebi neorganskih materija. Isključena je primena pesticida  đubriva sintetičko-hemijskog porekla, regulatora rasta.

      Za ovakav vid proizvodnje potrebno je izabarati parcelu koja ima prostornu izolaciju od okolnih parcela koje su u konvecionalnoj proizvodnji. Parcele na kojima su predhodno gajene druge voćne vrste, bilo koštičavo jabučasto voče ili vinova loza nisu pogodne, zbog velike mogušćnosti da dodje do razvoja raka korena Agrobacterium tumefaciens. Loš izbor su povrtarske kulture zbog gljive Verticilium albo atrum i drugih gljiva koje mogu biti prouzrokovači bolesti. Jako je važno podizanje zasada na nezaraženom zemljištu, koje bar tri godine nije bilo pod uslovima konvencionalne proizvodnje. Preporuka je  nabavka sertifikovanih sadnica proizvedenih po organskom uzgoju.  Obrada zemljišta je bitna zbog rastresitosti zemljišta i uništavanja korova u zoni korenovog sistema, očuvanja vlage, aeracije zemljišta i boljeg usvajanja hraniva. Medjuredna obrada se obavlja rotofrezom, tanjiračom, a u redu ručno, plevljenjem ili okopavanjem. Prihrana biljaka podrazumeva povećanje sadržaja organske materije u zemljištu, primenom stajnjaka, komposta, zelenišnim djubrenjem i treseta. Sva hraniva i poboljšivči zemljišta kao i folijarna hraniva moraju biti u skladu za nacionalni propisima i na listi dozvljenih u organskoj proizvodnji. Stajnjak je najbolje rasturiti u zoni redova oko biljaka posle berbe, krajem godine ili najkasnije do početka februara.

      Zaštita maline, odnosno suzbijanje biljnih bolesti, štetočina i korova u organskoj proizvodnji podrazumeva primenu niza mera, odnosno integralnu zaštitu bilja, uključujuči otpornije sorte, plodored, odgovarajuću obradu zemljišta, mehaničko uništavanje korova i primenu bioloških sredstava odobrenih u organskoj proizvodnji.

      Odobrenja-sertifikate za bavljenje organskom proizvodnjom izdaju ovlašćene sertifikacione kuće, na osnovu zahteva proizvođača i dokaza o ispunjenosti propisanih uslova. Proizvođači se upisuju u registar proizvođača organske poljoprivrede koji se objavljuje u Službenom glasniku. Neophodno je da vode knjigu polja u koju unose sve podatke vezane za proces proizvodnje na propisan način. Na sajtu Uprave za zaštitu bilja postoje dokumenti u elektronskom formatu, u kojima se nalazi spisak dozvoljenih preparata i đubriva za organsku proizvodnju. Dozvoljeni su i alternativni načini tretiranja zasada, u vidu preparata spravljenih od ekstrakta bilja, macerata, pepela i sl.

      Na području kolubarskog okruga, u područjima koja su pogodna za uzgoj maline, zbog više otkupne cene, malinari se odlučuju na grupnu sertifikaciju koju im obezbedjuju otkupne hladnjače. Parcele u organskom uzgoju podležu i do tri puta većem iznosu subvencija koje isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede.

       

       

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.