- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 11 meseci ranije by Janjić Snežana.
-
AutorČlanci
-
24.01.2018 u 12:50 #514046Janjić SnežanaUčesnik
ORGANSKA PROIZVODNJA KUPINE
Kupuna uspeva do nadmorske visine od 600 m.Zbog obilne rodnosti I visoke rentabilnosti njeno gajenje se iz godine u godinu sve više širi.Kupina podnosi različite tipove zemljišta,lako se razmnožava vegetativnim putem.Dosta je otporna na bolesti I štetočine.Punu rodnost dostiže u trećoj godini.Prinosi u organskoj proizvodnji mogu biti oko 10-15 t/ha.Gajenjem kupine je moguće na brdovitim I manje dostupnim površinama.Nedostatak kod kupine je što su plodovi osetljivi prema truljenju,zatim prema transportu.Za berbu kupine unapred sve treba biti pripremljeno.
Privredni znčaj kupini daju njene genetsko-biološke I proizvodne osobine kojima se one odlikuju,a što se ogleda u sledećem: brzo stupa u rod,rađa redovno I obilno,plodovi kupine imaju veliku hranjivu ,tehnološku I dijetetsku vrednost,a pogodni su I mnogo traženi za razne oblike prerade,duboko zamrzavanje I za potrošnju u svežem stanju.Organska proizvodnja kupine je sigurna,jer se sveži plodovi I njene prerađevine lako I povoljno unovčavaju na domaćem I stranom tržištu.Gajenje je vrlo jednostavno,odlikuje se dugim rasponom sazrevanja plodova(I do 40 dana),što omuogućava bolje korišćenje radne snage za berbu.Njeni plodovi imaju visoku vrednost,sadrže kiseline,šećer,minerale ,pektine,vitamine I dr.U prehrambenoj industriji koristi se kao odlična sirovina za dobijanje sokova,kupinovih vina,sirćeta džemova,kompota,želea.
Kupni pogoduju topliji krajevi I južne ekspozicije. Najbolji su blagi nagibi,I da ima dovoljno vlage.Izbalansirano đubrenje I navodnjavanje povećavaju otpornost kupine na niske temperature.Kupina ne podnosi visok sadržaj kalcijuma u zemljištu,kao ni predele koji su jako vetroviti.Razmak sadnje zavisi od načina gajenja,U organskoj proizvodnji razmaci sadnje moraju biti malo veći u odnosu na konvencijalnu proizvodnju.Za meliorativno đubrenje u organskoj proizvodnji treba se obezbediti oko 40 t/ha kompostiranog stajskog đubriva.Kupinu pripremamo za zimu tako što đubrenje ne sme da bude preterano,a sa navodnjavanjem treba prestati u septembru.Cilj je da izdanci u zimu ne uđu prebujni.Otpornost izdanaka na zimske niske temperature ćemo povećati ako krajem septembra kupinjak prskamo bordovskom čorbom.Ukoliko smo kupinjak dobro pripremili za zimu izdržaće temperature do -20c.Sorte koje su preporučene za organsku proizvodnjusu:TONFRI,LOH-NES,ČESTER TORNLESS,KARAKA BLACK,HELEN,LOH.TAJ.Snežana Janjić, dipl.ing.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.