Organska proizvodnja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515849
    Đorđević Goran
    Učesnik

      ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА ВОЋА
      Последњих година све већа је потражња за органским производима.
      Основни принципи органске пољопривреде:
      • Органска производња се заснива на природним процесима и употреби органских и природних минералних материја
      • Не могу се користити материје хемијско-синтетичког порекла, осим у случајевима утврђених законом о органској производњи и органским производима
      • Не могу се користити генетички модификовани организми нити њихови деривати
      Циљеви органске производње:
      • Добијање производа са потврђеном процедуром производње
      • Унапређење здравља и продуктивности узајамно зависних заједница живота земљишта, биљака, животиња и људи
      • Заштита природних ресурса од загађења
      • Дугорочно повећавање и одржавање плодности земљишта
      • Очување биодиверзитета (природне разноврсности).
      Органска производња континенталног воћа у свету одвија се на преко 250.000 ха
      Земље највећи произвођачи органског воћа су: Италија, Турска, САД, Француска, Шпанија, Пољска и Немачка. Преко 50% органски произведене јабуке потиче из Италије, а промет органског воћа у неким земљама достиже 4 до 5% укупног промета воћа .Програм органске производње је веома близак традиционалном начину производње по инпутима, али постоје и значајне разлике пре свега у систему контроле процеса. Само производ контролисан и сертификован од стране овлашћене контролне организације може се ставити у промет са ознаком »органски производ« .
      Предуслови за заснивање производње:
      • Околина засада
      • Организација и технологија гајења у засаду
      • Фактори техничке и маркетиншке подршке (складиштење, хладњача, транспорт, продаја)
      • Техничка и стручна подршка: радна снага, опрема и механизација, стручна-саветодавна служба
      Сви наведени елементи су неопходни за успешно гајење воћа методама органске производње .
      ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ
      Србија има око 600.000 хектара који се брзо могу прилагодити за органску пољопривредну производњу, а сада имамо само 0,5 одсто површина под органским засадом, а то је око 15.000 хектара. Србија, за разлику од држава у окружењу, има много земљишта које није контаминирано и може се за кратко време превести за органску производњу. Органска производња хране спроводи се у 120 земаља, на 31 милион хектара.
      Пре доношења одлуке о органској пољопривреди предстоји:
      • Информација о методама органске производње (Закон и правилник)
      • Учење, знање и вештине
      • Посета органским произвођачима
      • Обезбеђење пратећих објеката, механизације, наводњавања и др.
      • Пријава сертификацијоној организацији под условом да је регистровано пољопривредно газдинство која ће извршити одговарајућу контролу парцела и газдинства и ако су испуњени сви услови, газдинство улази у период конверзије.
      • Тако започиње органска пољопривреда која захтева стално присуство човека, његово деловање у правцу превентиве и предострожности, уз стално повећање знања и вештина уз високе норме етике – биоетика без којих нема успешне органске пољопривреде.

      Мане оваквих система:
      • Нижи приноси који се остварују (9-36%),
      • Велико улагање живог рада,
      • Већи производни и тржишни ризици.
      Savetodavac Goran Đorđević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.