- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 12 godine ranije by PSSS Vranje.
-
AutorČlanci
-
02.11.2012 u 18:10 #513505PSSS Vranje
Kajsija spada u grupu koštičavih voćnih vrsta koja potiče iz srednje Azije i Kine. Stablo raste i do šest metara visine. Biljka formira vrlo jak koren koji se prostire četiri do pet metara duboko u zemljište. Rezidba je obavezna agrotehnička mera u savremenoj voćarskoj proizvodnji. Prvi momenat rezidbe kajsije je skraćivanje sadnice nakon sadnje na visinu od 60 do 80 cm (u zavisnosti od planiranog uzgojnog oblika). Kada govorimo o rezidbi kajsije, postoje različita mišljenja. Postoje stručna mišljenja da kajsiju treba rezati isključivo i samo u toku vegetacije. Rezanjem za vreme mirovanja kajsija strada. Kako kajsija uglavnom rađa na vrhu rodne grančice, za vreme vegetacije može se videti koji vrhovi nemaju plod, pa se preporučuje njihovo uklanjanje radi oblikovanja krošnje. Drugi, rezidbu dele na zimsku (period mirovanja vegetacije, od novembra do marta) i zelenu (period aktivnog vegetativnog porasta voćaka tokom prolećnih i letnjih meseci). Kajsiju treba rezati posle prolaska poznih prolećnih mrazeva, pošto vidimo i ocenimo da li su, i koliko stradali cvetni pupoljci. Intenzitet rezidbe moramo prilagoditi tome, jer kajsija je jedna od voćnih vrsta koja najranije cveta a samim tim i opasnost od izmrzavanja cvetnih pupoljaka je veća. Rezidbom treba ukloniti oštećene, polomljene i bolesne grane sa izmrzlim cvetnim pupoljcima, i one koje svojim položajem remete oblik i formu krošnje. Ipak, veći značaj u regulisanju redovnog rađanja ima letnja rezidba kajsije. Može biti rana i sastoji se u prekraćivanju izrazito bujnih mladara i vodopija u donjem delu krune (maj mesec, ne kasnije) i, kasna letnja rezidba posle berbe kada treba ukloniti bujne mladare i vodopije posebno na vrhovima skeletnih grana, kao i izrođeno rodno drvo. Odstranjivanje velikih debelih grana treba izbegavati ili svesti na minimum jer veliki rezovi iznuruju voćku i ostavljaju velike rane koje treba obavezno premazati kalemarskim voskom.
Vidoska Tasić, dipl. ing.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.