- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 5 meseci ranije by Vidanović Srđan.
-
AutorČlanci
-
23.06.2020 u 14:21 #516567Vidanović SrđanUčesnik
Земљишта богата органским материјама су погодна за раст краставца. Тип земљишта није од битног значаја, уколико постоји мoгућност обилног ђубрења згорелим стајњаком. У топлим и песковитим земљиштима корен краставца изузетно може да порасте метар до метар и по у дубину, иначе је у плитком површинском слоју
Тешка и збојена земљишта, висока подземна вода и чисти пескови нису добри за гајење краставца, јер она на њима споро расте и не доноси добре приносе. Како данас постоје моћни системи агромелиорација, ако се познају „захтеви“ биљака, нема толико лошег земљишта које радом човека не може да се поправи и прилагоди потребама биљака. Краставац троши мало хранљивих материја, али се често наводњава, чиме се храна испира у дубње слојеве, испод „дохвата“ његовог плитког кореновог система. У погледу плодореда, краставац треба гајити на истој парцели тек после четри година. Добри предусеви су стрна жита и махунарке. Краставац реагује високим приносаима на обилна ђубрења органским ђубривима као што је стајњак. Ако се гаји на отвореном пољу, на земљи, ђубри се са 30-40t/ha, на жичаним конструкцијама, 50-70t/ha и у заштићеном простору 100-150t/ha говеђег стајњака.
Краставац има слабо развијен коренов систем који се простире углавном у плитком површинском слоју. Отуда и велика осетљивост на сушу. Наводњавањем површинског слоја треба обезбедити непрекидну влажност, како би биљке брзо расле. Температура воде за наводњавање треба да буде око 20ºС, а оптимална влажност земљишта око 85-95% максималног водног капацитета. Вода не сме да буде загађена органским киселинама, базама и солима. Начин гајења краставца и природна плодност земљишта диктирају потребене количине хранива .
Горчина код краставца потиче од посебног алкалоида кукурбитацина који се нагомилава услед неповољних услова гајења (суша, високе температуре, наводњавање хладном водом , недостатак хранива и тд.).Постоје сорте и хибриди које не могу бити горке јер генетски немају овај алкалоид.Иначе горчина код краставца кије наследног карактера.Видановић Срђан
ПССС Пирот -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.