Optimalna pH vrednost zemljišta za najznačajnije povrtarske kulture- Povrtarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519973
    Janjić Marija
    Učesnik

      Reakcija zemljišta ili pH vrednost zemljišta ima veliki uticaj na rastanje i razviće biljaka i mikroorganizama, na brzinu i pravac hemijskih i biohemijskih procesa koji se odvijaju u zemljištu. Usvajanje hranljivih elemenata, intenziet mikrobiološke aktivnosti u zemljištu, mineralizacija organskih materija, razlaganje zemljišnih mineraala i rastvorljivost teško rastvorljivih jedinjenja i drugi fizičko-hemijski procesi u velikom stepenu zavise od pH vrednosti zemljišta. Osim toga, pH vrednost zemljišta ima veliki uticaj na efekat unetih organskih i mineralnih đubriva u zemljište.
      Optimalna pH vrednost zemljišta za pojedine povrtarske kulture:
      Luk (Allium cepa) 6,5 – 7,0
      Paradajz (Solanum lycopersicum) 5,8 – 7,0
      Paprika (Capsicum annuum) 5,8 – 7,5
      Plavi patlidžan (Solanum melongena) 6,5 – 7,5
      Krompir (Solanum tuberosum) 5,5 – 6,5
      Krastavac (Cucumis sativus) 5,8 – 7,2
      Dinja (Cucumis melo) 6,0 – 7,5
      Lubenica (Citrullus lanatus) 5,5 – 7,0
      Tikve (Cucumis melo) 6,0 – 7,0
      Salata (Lactuca sativa) 6,2 – 7,4
      Endivija (Cichorium andivia) 6,5 – 7,5
      Radič (Cichorium intybus var. foliosum) 5,8 – 7,2
      Šargarepa (Daucus carota) 5,5 – 7,0
      Peršun (Petroselinum crispum) 6,5 – 7,5
      Paškanat (Pastinacia sativa) 6,5 – 7,5
      Celer (Apium graveolens) 6,5 – 7,5
      Grašak (Pisum sativum) 5,8 – 7,5
      Pasulj (Phaseolus vulgaris) 6,5 – 7,0
      Spanać (Spinacea oleracea) 5,0 – 7,5
      Blitva (Beta vulgaris var. cikla) 6,5 – 7,5
      Cvekla (Beta vulgaris var. conditiva) 5,8 – 7,0
      Kupus (Brassica oleracea) 5,8 – 7,0
      Kelj (Brassica oleracea var. sabauda) 5,8 – 7,0
      Kelj pupčar (Brassica oleracea var. gemmiferae) 6,0 – 7,0
      Lisnati kelj (Brassica oleracea var. acephala) 6,0 – 6,8
      Keleraba (Brassica oleracea var. gongylodes) 6,4 – 7,2
      Karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) 5,0 – 6,5
      Brokoli (Brassica oleracea var. italic) 5,0 – 6,5
      Kineski kupus (Brassica rapa ssp. pekinesis) 5,0 – 6,5
      Rotkva (Raphanus sativus var. niger) 5,4 – 7,0
      Rotkvica (Raphanus sativus var. sativus) 5,5 – 7,2

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.