Opasnost od izmrzavanja pšenice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517223
    Stojković-Jevtić Snežana
    Učesnik

      Након ницања и развоја током јесени, биљке пшенице улазе у зиму у току које су изложене штетном утицају разних зимских непогода ,а пре свега утицају ниских температура.Услед ових непогода могу настати разне штете а једна од њих је измрзавање.
      Измрзавање се јавља као последица непосредног дејства јаког мраза,у случајевима када усев није покривен снежним покривачем .Ова појава је нарочито честа у крајевима са мало снега у току зиме , при голомразици на – 15 степени и нижим температурама.Осетљивост озиме пшенице на измрзавање зависи од сорте , поред тога још од неких фактора : од тога да ли је на почетку или на крају зиме често смењивање топлог и хладног времена ,од степена каљења,од дувања ветрова за време голомразице,од дубине лежања чвора бокорења.
      Степен измрзавања зависи од услова под којима делују ниске температуре ( дебљина снега,садржај воде и др ) и да ли се при томе оштети или уништи чвор бокорења или не.Уколико се не уништи чвор бокорења а надземни део тотално измрзне после одређеног времена долази до регенерације надземног дела који се у неким случајевима тако брзо регенерише да минимално утиче на смањење висине приноса.
      Постоји велики број података о утицају разних фактора на отпорност биљака пшенице према ниским температурама и мразу а самим тим и измрзавању а који уствари делују на правац метаболичких процеса.Доказано је да постоји позитивна корелација између садржаја шећера и отпорности биљака према ниским температурама док је негативна корелација у вези са садржајем беланчевина.
      За наше услове од велике је важности као се биљке пшенице понашају у току деловања ниских температура које могу довести до измрзавања.У борби против измрзавања препоручује се : гајење сорти отпорних према измрзавању ,затим ђубрење уопште,а нарочито фосфорним ђубривима ,благовремена и на одређену дубину сетва.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.